Србачка боровница чека пробој на страно тржиште

Дејан Јовичић
Србачка боровница чека пробој на страно тржиште

СРБАЦ - Повољан географски положај и квалитет земљишта у Српцу нуди добре услове за узгој боровнице као веома исплативе воћке, али овај потенцијал још није довољно искоришћен.

Благодети ове грмолике биљке препознао је Бојан Видовић који је са супругом Санелом у Старом Мартинцу код Српца подигао воћњак површине пет дунума на којем узгаја 1.400 садница боровнице.

Ове године очекује рекордан принос од три и по до четири тоне а цијена од десет КМ за килограм, омогућиће му да оствари пристојну добит.

- Принос иде узлазном путањом сваке године и веома смо задовољни имајући у виду да се ради о младом воћњаку који смо подигли прије пет година. Немамо проблема са пласманом јер сарађујемо са трговцима и малим купцима у Српцу, Градишци, Бањалуци и другим градовима - рекао је Видовић.

Он је члан удружења “Био боровница” из Српца у којем је пет произвођача из ове општине, али све већи интерес за укључењем показују и узгајивачи из сусједних општина који немају властито удружење.

- Немамо организован откуп и сертификате за извоз јер још нисмо произвели потребне количине, али надамо се да ће до тога доћи јер интерес постоји. Ове године у плану је домаће тржиште, а догодине можда се пробијем и ван граница Српске јер сам имао контакте са потенцијалним купцима из Пољске - каже Видовић.

У властитом воћњаку у Старом Мартинцу узгаја високожбунасту боровницу која је, по његовим ријечима, релативно нова култура на Балкану. На овај потез одлучио се након препорука боровничара из Србије.

- Обишао сам барем 50 плантажа у Србији гдје је прошле године било чак 4.200 хектара под боровницом, а ове године ће сигурно бити више. За сада су се најбоље показале сорте дјук, чендлер и блукроп. Узгој боровнице у БиХ није толико заступљен као у Србији, али у посљедње вријеме се показује све већи интерес за садњу - каже Видовић.

Додаје да се ради о најскупљој воћној врсти за коју су потребна велика улагања, а уз то је веома захтјевна за садњу јер се земљиште мора добро припремити како би се обезбиједили оптимални услови за раст.

- Боровнице воле влажна тла киселе реакције, а брдовити крајеви Старог Мартинца омогућавају идеалне услове за садњу и другог бобичастог воћа, попут малина и рибизли. За сада се нисмо одлучили за органску производњу зато што биљке још увијек нису достигле максимум у погледу раста и плодоношења, али размишљамо да у потпуности пређемо на овај вид производње - каже Видовић.

 Подстицаји

Србачко удружење остварило је до сада разне подстицаје, попут набавке механизације путем пројекта ИФАД па све до подстицаја за противградну заштиту и набавку садница од ресорног министарства.

- Захвални смо на свакој помоћи али треба нам јача подршка јер је ово скуп и мукотрпан посао. Набавка мањег тресета за узгој 200 садница боровница кошта око 550 до 600 КМ, а ту су још и сјечке, супстрати и слично - каже Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана