Srbac: Obnovljena zadužbina kralja Dragutina

D. J.
Srbac: Obnovljena zadužbina kralja Dragutina

SRBAC - Zidanje glavne manastirske crkve posvećene Blagovijestima presvete Bogorodice u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca, čija je obnova počela poslije 319 godina, završeno je na radost brojnih vjernika.

Ovaj manastir predstavlja obnovu zadužbine kralja Dragutina iz 1330. godine, koju su Turci potpuno srušili i opustošili 1695. godine. Obnova je počela 2008. godine, a sada je svakodnevno posjećuju brojni vjernici banjalučke regije i šire. Namjesnik manastirskog kompleksa već šest godina je monah Dositej Crnčević, a odnedavno su mu se pridružili monah Teofil iz manastira Stuplje i monahinja Jelena iz manastira Liplje.

- Nije me bilo strah da budem sam sve ove godine, jer sam Hristov vojnik, a ovaj dio Motajice smatram kao moju Svetu Goru. Svakodnevno me je ispunjavala radost gledajući kako napreduje izgradnja objekata i dolazak manjih grupa vjernika na večernje bogosluženje - rekao je monah Dositej.

On je istakao da će se ove godine raditi na unutrašnjem uređenju objekata, dovođenju vode sa izvorišta udaljenog oko dva kilometra i sađenju drveća i cvijeća.

Osim glavne manastirske crkve, tu su i dvije kapele, a podignuta su i dva konaka i manastirska trpezarija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana