Sestre iz Srpca vještim rukama ostvaruju snove mališana

 Jovana Ivanović
Sestre iz Srpca vještim rukama ostvaruju snove mališana

SRBAC - Pingvin, slonče ili janje satkani od posebno biranog materijala za najmlađe samo su dio onoga što vještim rukama stvaraju sestre Maja i Sanja iz Srpca uz pomoć i talenat majke Radane Stojković.

Ovaj mali, ali veoma kreativni tim svakodnevno usrećuje mnoge djevojčice i dječake širom Srpske izrađujući unikatne heklane igračke, ali i personalizovane kopče i silikonske perle za cucle.

Najmlađa članica “Šmizline radionice” Maja Milijaš, koja je diplomirala na Tehnološkom fakultetu, za “Glas” kaže da su njena sestra Sanja Božić i ona talenat naslijedile od majke koja za krojačkom mašinom najljepše kreacije stvara već četvrt vijeka.

- Kreativnost je samo dio našeg stvaralaštva. Mi naše ideje, ali i želje drugih, pretvaramo u stvarnost - rekla je Maja.

Budući da igračke kod najmlađih često osim u rukama završe i u ustima, Maja kaže da prilikom izrade posebno vode računa o bezbjednosti pa koriste samo prirodne materijale.

- Igračke se izrađuju od pamučnog konca posebnom amigurumi tehnikom pletenja. Bitno je da se igračke mogu oprati u mašini za pranje veša, bez mogućnosti da se na taj način unište. U izradi koristimo i takozvane sigurne oči, koje nemaju mogućnost ispadanja - kazala je Maja.

Izrada igračaka, dodaje Maja, zavisi od broja narudžbi koje svakodnevno pristižu, a sve slobodno vrijeme, kojeg je sve manje s obzirom da su i ona i njena sestra majke, koriste da se poigraju sa novim oblicima.

Kako kaže, narudžbe se mogu obaviti putem “Instagram” profila na kojem se objavljuje najveći dio onog što se u “Šmizlinoj radionici” izradi.

Kako je kazala Maja, mame i tetke su te koje u najvećoj mjeri poručuju igračke kako bi obradovale mališane.

- Posebno me obraduje kada se jave zadovoljni kupci, nakon što im stigne njihov paket uz komentar da je igračka ljepša nego na fotografijama. Tada znamo da je nečija želja u potpunosti ispunjena - rekla je Maja.

Sve je počelo idejom mame Radane koja je ispunjavala želje svoje prve unuke.

- Vremenom, mama je počela da izrađuje igračke po željama prve unuke Lane. Nakon što smo objavile njene radove različitih oblika, veličina i boja na internetu, narudžbe za igračke pristizale su u sve većoj mjeri - rekla je Maja.

U “Šmizlinoj radionici” nastajali su i razni komadi nakita koji su se mijenjali zajedno sa modom. Sanja za “Glas” priča da je još prije sedam godina radoznalost pratilaca na “Instagramu” probudila fotografija naušnica koje su one izradile.

Narudžbe su počele da pristižu, a djevojke su najviše bile zainteresovane za narukvice, dok su starije dame birale ručno izrađene broševe.

- Tada su bili popularni i čokeri odnosno ogrlice oko vrata - kaže Sanja koja i tokom sticanja diplome profesora srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu nije zapostavila ovaj hobi.

Nagrada

Oduševljenje kreacijama ne kriju brojni pratioci na društvenoj mreži “Instagram”. Kako kaže Maja, često se dešava da oni koji ne prate profil “Šmizlin kutak” ne vjeruju da su sve stvari ručno izrađene.

- Najveća nagrada je kada dobijemo slike mališana koji se igraju ili veoma često zaspe sa našim igračkama. Tada znamo da smo ispunile svoj cilj - kazala je Maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana