Сестре из Српца вјештим рукама остварују снове малишана

 Јована Ивановић
Сестре из Српца вјештим рукама остварују снове малишана

СРБАЦ - Пингвин, слонче или јање саткани од посебно бираног материјала за најмлађе само су дио онога што вјештим рукама стварају сестре Маја и Сања из Српца уз помоћ и таленат мајке Радане Стојковић.

Овај мали, али веома креативни тим свакодневно усрећује многе дјевојчице и дјечаке широм Српске израђујући уникатне хеклане играчке, али и персонализоване копче и силиконске перле за цуцле.

Најмлађа чланица “Шмизлине радионице” Маја Милијаш, која је дипломирала на Технолошком факултету, за “Глас” каже да су њена сестра Сања Божић и она таленат наслиједиле од мајке која за кројачком машином најљепше креације ствара већ четврт вијека.

- Креативност је само дио нашег стваралаштва. Ми наше идеје, али и жеље других, претварамо у стварност - рекла је Маја.

Будући да играчке код најмлађих често осим у рукама заврше и у устима, Маја каже да приликом израде посебно воде рачуна о безбједности па користе само природне материјале.

- Играчке се израђују од памучног конца посебном амигуруми техником плетења. Битно је да се играчке могу опрати у машини за прање веша, без могућности да се на тај начин униште. У изради користимо и такозване сигурне очи, које немају могућност испадања - казала је Маја.

Израда играчака, додаје Маја, зависи од броја наруџби које свакодневно пристижу, а све слободно вријеме, којег је све мање с обзиром да су и она и њена сестра мајке, користе да се поиграју са новим облицима.

Како каже, наруџбе се могу обавити путем “Инстаграм” профила на којем се објављује највећи дио оног што се у “Шмизлиној радионици” изради.

Како је казала Маја, маме и тетке су те које у највећој мјери поручују играчке како би обрадовале малишане.

- Посебно ме обрадује када се јаве задовољни купци, након што им стигне њихов пакет уз коментар да је играчка љепша него на фотографијама. Тада знамо да је нечија жеља у потпуности испуњена - рекла је Маја.

Све је почело идејом маме Радане која је испуњавала жеље своје прве унуке.

- Временом, мама је почела да израђује играчке по жељама прве унуке Лане. Након што смо објавиле њене радове различитих облика, величина и боја на интернету, наруџбе за играчке пристизале су у све већој мјери - рекла је Маја.

У “Шмизлиној радионици” настајали су и разни комади накита који су се мијењали заједно са модом. Сања за “Глас” прича да је још прије седам година радозналост пратилаца на “Инстаграму” пробудила фотографија наушница које су оне израдиле.

Наруџбе су почеле да пристижу, а дјевојке су највише биле заинтересоване за наруквице, док су старије даме бирале ручно израђене брошеве.

- Тада су били популарни и чокери односно огрлице око врата - каже Сања која и током стицања дипломе професора српског језика и књижевности на бањалучком Универзитету није запоставила овај хоби.

Награда

Одушевљење креацијама не крију бројни пратиоци на друштвеној мрежи “Инстаграм”. Како каже Маја, често се дешава да они који не прате профил “Шмизлин кутак” не вјерују да су све ствари ручно израђене.

- Највећа награда је када добијемо слике малишана који се играју или веома често заспе са нашим играчкама. Тада знамо да смо испуниле свој циљ - казала је Маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана