Šansa za bolji plasman domaćih proizvoda

Anita Janković-Rečević
Šansa za bolji plasman domaćih proizvoda

BIJELjINA - U cilju promocije domaćih brendova proizvođači hrane, odjeće, obuće i drugih proizvoda sa potpisom “Made in Srpska” predstaviće potrošačima i potencijalnim poslovnim partnerima svoju ponudu na sajmu “Naše je bolje” koji će 16. decembra u Bijeljini otvoriti vrata za posjetioce.

Organizator sajma, na kojem je planirano učešće privrednika iz cijele Srpske, je Ministarstvo trgovine i turizma RS, koje već duže vrijeme sprovodi istoimenu kampanju s ciljem jačanja domaće privrede.

- Sajam će biti održan u hotelu “Ras” u Etno-selu “Stanišići”. Za posjetioce će biti otvoren od 11 do 20 časova i  pozivamo građane da dođu u što većem broju - rekli su u Ministarstvu trgovine. 

Naveli su da su u okviru pomenute kampanje u proteklom periodu širom RS realizovali brojne aktivnosti kako bi domaćim proizvođačima pomogli da se razviju i dopru do što većeg broja potrošača.  

U resornom ministarstvu ističu da su značaju brendiranja proizvoda posebnu pažnju posvetili u novom Zakonu o trgovini koji predviđa da se u budžetu izdvoje sredstva za podsticanje proizvođača, trgovaca ili pružalaca usluga u sprovođenju brendiranja robe i usluga namijenjenih tržištu. Pravo na dodjelu sredstava imaće subjekti koji su registrovani za obavljanje djelatnosti proizvodnje i trgovine u Srpskoj za aktivnosti koje se odnose na marketing, kreiranje dizajna i pakovanja.

- Dodjelom sredstava za razvoj brenda pomoći će se svim privrednicima u Srpskoj, a posebno će korist imati mali proizvođači jer će dobiti priliku da njihovi proizvodi postanu vidljiviji na tržištu. Na taj način će se pozitivno uticati na poslovni ambijent u  Srpskoj, koji će biti rezultat boljeg plasiranja robe i usluga, kao i povećanja obima prometa - naveli su u Ministarstvu trgovine. 

Proizvode na sajmu predstaviće i kompanija “Spektar drink” iz Bijeljine koja je na tržištu prisutna duži niz godina zahvaljujući širokom asortimanu kvalitetnih proizvoda. 

- Semberski kiseli kupus je naš najprepoznatljiviji brend koji je prisutan na cijelom tržištu BiH, a bavimo se i proizvodnjom voćnih sokova, mermelada, džemova i sve ćemo izložiti na sajmu koji je prilika da vidimo šta nude drugi proizvođači, te uspostavimo komunikaciju sa potrošačima - rekao je direktor “Spektar drinka” Đorđe Slavinjak. 

Svi posjetioci sajma imaće priliku da pogledaju i mušku, žensku i dječiju kolekciju obuće koju proizvodi banjalučka Fabrika obuće “Bema”.  

- Vjerujem da će na sajmu biti mnogo potencijalnih poslovnih partnera iz Srpske, Srbije i drugih zemalja okruženja koji će biti zainteresovani za našu robu. Da je više ovakvih sajmova i domaća privreda bi bila jača - rekao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević. 
 

 

REBRENDIRANjE

U Ministarstvu trgovine i turizma kažu da su posljednji broj biltena “Najbolje iz Srpske” posvetili predstavljanju preduzeća koja su rebrendirala proizvode i koja su primjer drugima da je moguće unaprijediti poslovanje ako se posveti pažnja stvaranju brenda. 

- Promocija preduzeća kroz bilten je važna, jer su oni prevedeni na ruski i engleski jezik i dostupni su na svim međunarodnim sajmovima na kojima Srpska učestvuje, kao i u našim privrednim predstavništvima u svijetu - pojasnili su u Ministarstvu trgovine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana