Шанса за бољи пласман домаћих производа

Анита Јанковић-Речевић
Шанса за бољи пласман домаћих производа

БИЈЕЉИНА - У циљу промоције домаћих брендова произвођачи хране, одјеће, обуће и других производа са потписом “Маде ин Српска” представиће потрошачима и потенцијалним пословним партнерима своју понуду на сајму “Наше је боље” који ће 16. децембра у Бијељини отворити врата за посјетиоце.

Организатор сајма, на којем је планирано учешће привредника из цијеле Српске, је Министарство трговине и туризма РС, које већ дуже вријеме спроводи истоимену кампању с циљем јачања домаће привреде.

- Сајам ће бити одржан у хотелу “Рас” у Етно-селу “Станишићи”. За посјетиоце ће бити отворен од 11 до 20 часова и  позивамо грађане да дођу у што већем броју - рекли су у Министарству трговине. 

Навели су да су у оквиру поменуте кампање у протеклом периоду широм РС реализовали бројне активности како би домаћим произвођачима помогли да се развију и допру до што већег броја потрошача.  

У ресорном министарству истичу да су значају брендирања производа посебну пажњу посветили у новом Закону о трговини који предвиђа да се у буџету издвоје средства за подстицање произвођача, трговаца или пружалаца услуга у спровођењу брендирања робе и услуга намијењених тржишту. Право на додјелу средстава имаће субјекти који су регистровани за обављање дјелатности производње и трговине у Српској за активности које се односе на маркетинг, креирање дизајна и паковања.

- Додјелом средстава за развој бренда помоћи ће се свим привредницима у Српској, а посебно ће корист имати мали произвођачи јер ће добити прилику да њихови производи постану видљивији на тржишту. На тај начин ће се позитивно утицати на пословни амбијент у  Српској, који ће бити резултат бољег пласирања робе и услуга, као и повећања обима промета - навели су у Министарству трговине. 

Производе на сајму представиће и компанија “Спектар дринк” из Бијељине која је на тржишту присутна дужи низ година захваљујући широком асортиману квалитетних производа. 

- Семберски кисели купус је наш најпрепознатљивији бренд који је присутан на цијелом тржишту БиХ, а бавимо се и производњом воћних сокова, мермелада, џемова и све ћемо изложити на сајму који је прилика да видимо шта нуде други произвођачи, те успоставимо комуникацију са потрошачима - рекао је директор “Спектар дринка” Ђорђе Славињак. 

Сви посјетиоци сајма имаће прилику да погледају и мушку, женску и дјечију колекцију обуће коју производи бањалучка Фабрика обуће “Бема”.  

- Вјерујем да ће на сајму бити много потенцијалних пословних партнера из Српске, Србије и других земаља окружења који ће бити заинтересовани за нашу робу. Да је више оваквих сајмова и домаћа привреда би била јача - рекао је технички директор “Беме” Маринко Умичевић. 
 

 

РЕБРЕНДИРАЊЕ

У Министарству трговине и туризма кажу да су посљедњи број билтена “Најбоље из Српске” посветили представљању предузећа која су ребрендирала производе и која су примјер другима да је могуће унаприједити пословање ако се посвети пажња стварању бренда. 

- Промоција предузећа кроз билтен је важна, јер су они преведени на руски и енглески језик и доступни су на свим међународним сајмовима на којима Српска учествује, као и у нашим привредним представништвима у свијету - појаснили су у Министарству трговине.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана