Šamac: Posthumno uručena odlikovanja za 32 poginula srpska borca

Srna
Foto: SRNA

ŠAMAC- Posthumna odlikovanja za 32 poginula borca Vojske Republike Srpske uručena su danas u Šamcu.

Medalje zasluga za narod posthumna su uručena za 30 boraca iz Šamca i dva iz Modriče, a dodijelila ih je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Odlikovanja porodicama poginulih boraca danas su uručili izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović. Župljanin je istakao da su ovi borci dali najviše što se moglo dati za Republiku Srpsku - život i činom uručenja posthumnih odlikovanja još jednom se pokušava izraziti zahvalnost za žrtvu, ali se i pokazuje da njihove porodice ne smiju biti zaboravljene. "Oni i njihove porodice zaslužuju posebnu vrstu odnosa i poštovanje prema njima", rekao je novinarima Župljanin.

 

 On je dodao da je istina da je Srpska u poslijeratnim godinama, sve do danas činila mnogo napora da se položaj porodica poginulih boraca učini dostojnim kategoriji kojoj pripadaju. Iz godine u godinu bilo je značajnije, ali, kako je naveo, to još nije dovoljno.

 "Ove porodice moraju biti trajna briga društva, jer jedino takva Republika Srpska može da prenese poštovanje prema njima na buduća pokoljenja, a samim tim poštovanje i prema Republici koju su oni stvorili", naglasio je Župljanin.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da će nastojati da naredne godine budu odlikovani svi koji to treba da budu, napomenuvši da je do sada, posredstvom ove organizacije, posthumno odlikovano više od 1.300 poginulih boraca.

Varadinović je napomenuo da lokalna zajednica vodi računa o porodicama poginulih boraca kroz stambena zbrinjavanja i podršku Boračkoj organizaciji.

 Posthumna odlikovanja dodijeljena su na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, na prijedlog Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana