Raj za turiste na obali Rakitnice

Sreten Mitrović
Raj za turiste na obali Rakitnice

ROGATICA - Kada su prije pet-šest godina na turističko-ugostiteljskoj mapi Republike Srpske nestale Borike kao biser turizma u Rogatici, na drugom kraju opštine spontano je počela gradnja kompleksa “Seoski turizam Ziličina”, koji danas rado posjećuju gosti iz okoline, regiona, ali i cijelog svijeta.

Pionirski koraci u oblasti seoskog turizma porodice Brkić iz sela Ziličina, tri i po kilometra udaljenog od centra opštine, bili su, kako kaže “glava” porodice Slobodan, bojažljivi.

- Prvo smo iz vlastitih sredstava i podršku u iznosu od 1.400 maraka Ministarstva za trgovinu i turizam RS otvorili porodičnu kuću za slučajne ili namjerne goste koji bi poželjeli da dan-dva provedu u seoskom ambijentu, posebno u ljetnoj sezoni - priča Slobodan. 

Ubrzo su, dodaje, sišli do Rakitnice. Iskoristili su parcelu na lijevoj obali rijeke i na goloj livadi napravili kolibicu sa improvizovanim prostorom za odmor i dječiju igru.

- Na naše iznenađenje, posao je krenuo i 1. jula 2016. registrovali smo mini ugostiteljsko-turistički kompleks sa orijentacijom na kućnu radinost, od smještaja do zdrave domaće hrane, u kojoj nema bečke šnicle, hamburgera i sličnih modernih jela - ističe Slobodan. 

Umjesto njih, kazuje ovaj vrijedni domaćin, na njihovom meniju iz vlastite i proizvodnje komšija nalaze se pura sa sirom i kajmakom, cicvara, čvarci, uštipci “solo” ili sa kajmakom, pite gužvare ispod sača i najnoviji specijalitet kuće - pastrmka bez kostiju.

Tu je i neizbježan roštilj, jagnje ili prase na ražnju, domaći sokovi i rakija od divlje kruške ili domaćih, autohtonih, jabuka. O šljivi da se i ne govori. Po tome je ovaj kraj odvajkada poznat.

- Prve godine rada, kao i svaki početak, bilo je povuci-potegni. Gradili smo objekte, kultivisali okolinu, doveli vodu i struju. Najveći dio truda “platila” nam je 2019. kada su nam u goste dolazili ne samo Rogatičani, Sokočani i gosti iz okoline, već i kamperi, bajkeri, planinari i drugi turisti iz Srbije, Poljske, Češke, Austrije i drugih zemalja Evrope, pa čak i SAD i Kanade - ponosno ističe Slobodan.

Pandemija virusa korona i “Ziličini” je nanijela štetu. Broj posjetilaca smanjen je za skoro 50 odsto.

- Iz inostranstva rijetko je ko došao, a prošlu sezonu nam je spasila Crna Gora, koja je bila “zaključana”, pa nam je 90 odsto gostiju bilo iz Srbije - kazao je Slobodan. 

Prema njegovim riječima, pandemija im je donijela i neku “korist”. Zbog manjeg broja gostiju pažnju su usmjerili na jačanje kapaciteta i ponude kako bi što spremnije dočekali trenutak kada će se virus postati prošlost i sve se vratiti u normalu.  

- Izgradili smo dvije nove kuće u seoskom stilu sa 14 ležaja, novu pečenjaru i neke prateće objekte, te popunili inventar. Kupili smo i dva konja za jahanje, uredili postojeća igrališta za mali fudbal i odbojku na pijesku, a dopunjen je i dječiji kutak. Napravili smo pješački most preko Rakitnice i mini kupalište za djecu i odrasle. Tu je i staza za šetnju dužine do dva kilometra i velika od devet kilometara za odlazak u lov na divljač i berbu ljekobilja i gljiva po okolnim šumama - kaže Slobodan.

Priznanja

“Seoski turizam Ziličina” stekao je povjerenje mnogih koji su ga koristili, o čemu svjedoče i brojna priznanja, među kojima je i nagrada “Traveler Review Awards” kompanije “Booking” iz Amsterdama za 2021. kao priznanje naporima da, uprkos svim prošlogodišnjim izazovima, ponude izvanredno gostoprimstvo i uživanje onima koji su kod njih boravili.

Ovom nagradom i drugim priznanjima Brkići se s pravom ponose i, kako kažu, daje im vjetar u leđa za nove poduhvate na planu razvoja seoskog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana