Рај за туристе на обали Ракитнице

Сретен Митровић
Рај за туристе на обали Ракитнице

РОГАТИЦА - Када су прије пет-шест година на туристичко-угоститељској мапи Републике Српске нестале Борике као бисер туризма у Рогатици, на другом крају општине спонтано је почела градња комплекса “Сеоски туризам Зиличина”, који данас радо посјећују гости из околине, региона, али и цијелог свијета.

Пионирски кораци у области сеоског туризма породице Бркић из села Зиличина, три и по километра удаљеног од центра општине, били су, како каже “глава” породице Слободан, бојажљиви.

- Прво смо из властитих средстава и подршку у износу од 1.400 марака Министарства за трговину и туризам РС отворили породичну кућу за случајне или намјерне госте који би пожељели да дан-два проведу у сеоском амбијенту, посебно у љетној сезони - прича Слободан. 

Убрзо су, додаје, сишли до Ракитнице. Искористили су парцелу на лијевој обали ријеке и на голој ливади направили колибицу са импровизованим простором за одмор и дјечију игру.

- На наше изненађење, посао је кренуо и 1. јула 2016. регистровали смо мини угоститељско-туристички комплекс са оријентацијом на кућну радиност, од смјештаја до здраве домаће хране, у којој нема бечке шницле, хамбургера и сличних модерних јела - истиче Слободан. 

Умјесто њих, казује овај вриједни домаћин, на њиховом менију из властите и производње комшија налазе се пура са сиром и кајмаком, цицвара, чварци, уштипци “соло” или са кајмаком, пите гужваре испод сача и најновији специјалитет куће - пастрмка без костију.

Ту је и неизбјежан роштиљ, јагње или прасе на ражњу, домаћи сокови и ракија од дивље крушке или домаћих, аутохтоних, јабука. О шљиви да се и не говори. По томе је овај крај одвајкада познат.

- Прве године рада, као и сваки почетак, било је повуци-потегни. Градили смо објекте, култивисали околину, довели воду и струју. Највећи дио труда “платила” нам је 2019. када су нам у госте долазили не само Рогатичани, Сокочани и гости из околине, већ и кампери, бајкери, планинари и други туристи из Србије, Пољске, Чешке, Аустрије и других земаља Европе, па чак и САД и Канаде - поносно истиче Слободан.

Пандемија вируса корона и “Зиличини” је нанијела штету. Број посјетилаца смањен је за скоро 50 одсто.

- Из иностранства ријетко је ко дошао, а прошлу сезону нам је спасила Црна Гора, која је била “закључана”, па нам је 90 одсто гостију било из Србије - казао је Слободан. 

Према његовим ријечима, пандемија им је донијела и неку “корист”. Због мањег броја гостију пажњу су усмјерили на јачање капацитета и понуде како би што спремније дочекали тренутак када ће се вирус постати прошлост и све се вратити у нормалу.  

- Изградили смо двије нове куће у сеоском стилу са 14 лежаја, нову печењару и неке пратеће објекте, те попунили инвентар. Купили смо и два коња за јахање, уредили постојећа игралишта за мали фудбал и одбојку на пијеску, а допуњен је и дјечији кутак. Направили смо пјешачки мост преко Ракитнице и мини купалиште за дјецу и одрасле. Ту је и стаза за шетњу дужине до два километра и велика од девет километара за одлазак у лов на дивљач и бербу љекобиља и гљива по околним шумама - каже Слободан.

Признања

“Сеоски туризам Зиличина” стекао је повјерење многих који су га користили, о чему свједоче и бројна признања, међу којима је и награда “Traveler Review Awards” компаније “Booking” из Амстердама за 2021. као признање напорима да, упркос свим прошлогодишњим изазовима, понуде изванредно гостопримство и уживање онима који су код њих боравили.

Овом наградом и другим признањима Бркићи се с правом поносе и, како кажу, даје им вјетар у леђа за нове подухвате на плану развоја сеоског туризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана