Privrednicima iz Srpca otvorene nove mogućnosti: Austrijsko tržište šansa za dodatnu dobit

Dejan Jovičić
Privrednicima iz Srpca otvorene nove mogućnosti: Austrijsko tržište šansa za dodatnu dobit

SRBAC - Srbačkim privrednicima biće omogućeno da se probiju na austrijsko tržište kako bi ostvarili kontakt sa novim potencijalnim partnerima i svoje proizvode izvezli u ovu zemlju, a tu priliku oni su dočekali raširenih ruku i ocijenili kao šansu za sticanje dodatne dobiti.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, prezentujući mogućnosti pružanja podrške domaćim, izvozno orijentisanim firmama u Srpcu, istakao je da im je omogućeno da se registruju u jedinstvenu bazu koja je dostupna na njemačkom jeziku, gdje austrijski privrednici mogu dobiti sve podatke o našim preduzećima, bez potrebe da samostalno istražuju tržište.

- Naš fokus je trenutno na programu u kojem nudimo mogućnost direktnog slanja podataka austrijskim kompanijama za koje su zainteresovani naši privrednici. Ugovorićemo pojedinačne termine, a na jesen je planiran i odlazak u Austriju čim se normalizuje epidemiološka situacija. Planirano je i učešće naših privrednika na sajmovima i forumima - rekao je Filipović.

Kao primjer dobre saradnje Filipović je naveo najavljeno otvaranje pogona austrijske kompanije “Penjag”, koje je planirano ove godine u industrijskoj zoni Crnaja kod Srpca. Tu bi trebalo da bude zaposleno oko 100 radnika, koji će proizvoditi lance za zaštitu guma, po uzoru na sličan pogon koji je otvoren u Laktašima.

- Srbac je sljedeća lokacija ove kompanije u Republici Srpskoj, što je ostvareno uz posredstvo našeg predstavništva. Ova investicija bi ubrzo trebalo da krene sa realizacijom, što će zavisiti i od epidemiološke situacije - kazao je Filipović.

Menadžer Drvne industrije “Zrnić” iz Razboja Ljevčanskog Stojan Zrnić kaže da već uspješno sarađuju sa dvije austrijske firme, ali da imaju interes za proširenje posla na ovom tržištu.

- Naši poluproizvodi u vidu dasaka i sastavnih elemenata veoma su traženi u Rusiji, Švajcarskoj, Austriji, Njemačkoj i Srbiji, a izvozimo i namještaj, kao gotov proizvod, u Francusku. Širenje posla u Austriji bi nam svakako omogućilo dodatnu dobit, tako da podržavamo ovakve inicijative - rekao je Zrnić.

Duško Đukić, direktor firme “Dijana tekstil” iz Srpca, kaže da je prezadovoljan prezentacijom i dodaje da se već priprema za mogućnost plasmana njihovih proizvoda na tržište Austrije.

- Već izvozimo gotov proizvod u Njemačku, Hrvatsku i Sloveniju, kao što su spavaćice, pidžame, ogrtači, potkošulje, donje rublje i slično. Veoma smo zainteresovani za saradnju sa austrijskim firmama i radimo na prikupljanju potrebnih informacija, naročito sertifikata koje moramo zadovoljiti kako bismo ostvarili uslove za izvoz - naglasio je Đukić.

Izložba u Lincu

Mladen Filipović ističe da je domaće proizvode moguće predstaviti u izložbenom prostoru u Lincu, koji je otvoren prije dvije godine uz podršku Vlade RS. Tamo su trenutno izloženi proizvodi više od 30 kompanija, među kojima su i srbačka preduzeća “Fora” i “Drvoprodeks”.

- Naš cilj je da ove godine bude prisutno više od 100 kompanija iz Srpske. Namjeravamo da mjesečno organizujemo okupljanja privrednika, svaki put sa različitom temom, koje će podjednako zanimati građevinski, metalski i druge sektori. Ovaj prostor je dostupan i za lokalne uprave iz Srpske koje mogu pripremiti prezentacije za potencijalne investitore - naglasio je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana