Привредницима из Српца отворене нове могућности: Аустријско тржиште шанса за додатну добит

Дејан Јовичић
Привредницима из Српца отворене нове могућности: Аустријско тржиште шанса за додатну добит

СРБАЦ - Србачким привредницима биће омогућено да се пробију на аустријско тржиште како би остварили контакт са новим потенцијалним партнерима и своје производе извезли у ову земљу, а ту прилику они су дочекали раширених руку и оцијенили као шансу за стицање додатне добити.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, презентујући могућности пружања подршке домаћим, извозно оријентисаним фирмама у Српцу, истакао је да им је омогућено да се региструју у јединствену базу која је доступна на њемачком језику, гдје аустријски привредници могу добити све податке о нашим предузећима, без потребе да самостално истражују тржиште.

- Наш фокус је тренутно на програму у којем нудимо могућност директног слања података аустријским компанијама за које су заинтересовани наши привредници. Уговорићемо појединачне термине, а на јесен је планиран и одлазак у Аустрију чим се нормализује епидемиолошка ситуација. Планирано је и учешће наших привредника на сајмовима и форумима - рекао је Филиповић.

Као примјер добре сарадње Филиповић је навео најављено отварање погона аустријске компаније “Пењаг”, које је планирано ове године у индустријској зони Црнаја код Српца. Ту би требало да буде запослено око 100 радника, који ће производити ланце за заштиту гума, по узору на сличан погон који је отворен у Лакташима.

- Србац је сљедећа локација ове компаније у Републици Српској, што је остварено уз посредство нашег представништва. Ова инвестиција би убрзо требало да крене са реализацијом, што ће зависити и од епидемиолошке ситуације - казао је Филиповић.

Менаџер Дрвне индустрије “Зрнић” из Разбоја Љевчанског Стојан Зрнић каже да већ успјешно сарађују са двије аустријске фирме, али да имају интерес за проширење посла на овом тржишту.

- Наши полупроизводи у виду дасака и саставних елемената веома су тражени у Русији, Швајцарској, Аустрији, Њемачкој и Србији, а извозимо и намјештај, као готов производ, у Француску. Ширење посла у Аустрији би нам свакако омогућило додатну добит, тако да подржавамо овакве иницијативе - рекао је Зрнић.

Душко Ђукић, директор фирме “Дијана текстил” из Српца, каже да је презадовољан презентацијом и додаје да се већ припрема за могућност пласмана њихових производа на тржиште Аустрије.

- Већ извозимо готов производ у Њемачку, Хрватску и Словенију, као што су спаваћице, пиџаме, огртачи, поткошуље, доње рубље и слично. Веома смо заинтересовани за сарадњу са аустријским фирмама и радимо на прикупљању потребних информација, нарочито сертификата које морамо задовољити како бисмо остварили услове за извоз - нагласио је Ђукић.

Изложба у Линцу

Младен Филиповић истиче да је домаће производе могуће представити у изложбеном простору у Линцу, који је отворен прије двије године уз подршку Владе РС. Тамо су тренутно изложени производи више од 30 компанија, међу којима су и србачка предузећа “Фора” и “Дрвопродекс”.

- Наш циљ је да ове године буде присутно више од 100 компанија из Српске. Намјеравамо да мјесечно организујемо окупљања привредника, сваки пут са различитом темом, које ће подједнако занимати грађевински, металски и друге сектори. Овај простор је доступан и за локалне управе из Српске које могу припремити презентације за потенцијалне инвеститоре - нагласио је Филиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана