Prijatelji ne broje hromozome

R. Đ.
Prijatelji ne broje hromozome

Foča - Osobe sa Daunovim sindromom nadarene su za crtanje, pjevanje, igranje, veoma su kreativne i neophodno ih je posmatrati kroz njihove sposobnosti i kvalitete, a ne kroz nedostatke, poručeno je juče u Foči s obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom.

Mališani vrtića "Čika Jova Zmaj" su se sa članovima Servis centra "Tračak nade", među kojima ima i djece sa Daunovim sindromom, družili, igrali i pjevali ispisujući ovogodišnji slogan da prijatelji ne broje hromozome.

Dvadesetogodišnji Miladin Ćosović jedan je od devet članova Udruženja "Tračak nade" sa Daunovim sindromom, radost je nesebično podijelio sa malim i velikim drugarima.

- Pjevamo, igramo, svašta radimo, super mi je ovdje, a u Centru crtam, pišem, zabavljam se - zadovoljan je Ćosović.

Uslugama Centra zadovoljna je i Vesna Šarić, majka petogodišnjeg Lazara, koji ima Daunov sindrom.

- Ovaj dan je meni kao Lazarov rođendan i poručujem svim roditeljima da žive sa puno radosti jer se osmijeh djece ne može porediti ni sa čim - rekla je Šarićeva.

Međunarodni dan lica sa Daunovim sindromom obilježen je i u Šamcu, a iz Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama u toj opštini pozvali su roditelje da djecu sa poteškoćama u razvoju dovedu u Dnevni centar, gdje rade edukovani profesori.

Direktorica banjalučkog Centra "Dajte nam šansu-Zvjezdice" Željka Perišić Ninković rekla je da je licima oboljelim od Daunovog sindroma neophodno omogućiti da pokažu koliko i šta mogu jer odnos prema njima pokazuje stepen humanosti društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana