Пријатељи не броје хромозоме

Р. Ђ.
Пријатељи не броје хромозоме

Фоча - Особе са Дауновим синдромом надарене су за цртање, пјевање, играње, веома су креативне и неопходно их је посматрати кроз њихове способности и квалитете, а не кроз недостатке, поручено је јуче у Фочи с обиљежавања Међународног дана особа са Дауновим синдромом.

Малишани вртића "Чика Јова Змај" су се са члановима Сервис центра "Трачак наде", међу којима има и дјеце са Дауновим синдромом, дружили, играли и пјевали исписујући овогодишњи слоган да пријатељи не броје хромозоме.

Двадесетогодишњи Миладин Ћосовић један је од девет чланова Удружења "Трачак наде" са Дауновим синдромом, радост је несебично подијелио са малим и великим другарима.

- Пјевамо, играмо, свашта радимо, супер ми је овдје, а у Центру цртам, пишем, забављам се - задовољан је Ћосовић.

Услугама Центра задовољна је и Весна Шарић, мајка петогодишњег Лазара, који има Даунов синдром.

- Овај дан је мени као Лазаров рођендан и поручујем свим родитељима да живе са пуно радости јер се осмијех дјеце не може поредити ни са чим - рекла је Шарићева.

Међународни дан лица са Дауновим синдромом обиљежен је и у Шамцу, а из Удружења за помоћ лицима са посебним потребама у тој општини позвали су родитеље да дјецу са потешкоћама у развоју доведу у Дневни центар, гдје раде едуковани професори.

Директорица бањалучког Центра "Дајте нам шансу-Звјездице" Жељка Перишић Нинковић рекла је да је лицима обољелим од Дауновог синдрома неопходно омогућити да покажу колико и шта могу јер однос према њима показује степен хуманости друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана