Predstavnici Univerziteta potpisali međuinstitucionalni sporazum

Srna
Predstavnici Univerziteta potpisali međuinstitucionalni sporazum

Mostar - U Mostaru je danas održan Treći rektorski forum jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana na kome su predstavnici više od 30 univerziteta potpisali akademski međuinstitucionalni sporazum koji predviđa saradnju na području naučnoistraživačkog rada, visokog obrazovanja, kao i saradnju na kreiranju zajedničkih nastavnih ciklusa i projekata.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je novinarima da je na ovom forumu zaključeno da je unutar univerziteta potrebna bolja organizacija, te da je važno da univerziteti iz jugoistočne Evrope svoju viziju razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada ponude velikim konferencijama kao što su berlinska, londonska, pariška.

"Želimo nastupiti zajednički, a kako bismo to uspjeli dogovorili smo snažnu organizaciju i protok svih informacija unutar univerziteta koji učestvuju u rektorskom forumu", rekao je Tomić.

On je naglasio da je ova konferencija dala veliki zaokret razvoju visokog obrazovanja na području jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana.

U okviru Rektorskog foruma formiran je i stalni sekretarijat koji će koordinisati svim aktivnostima ove organizacije.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je da je na forumu dogovarano da će otvorenost, umreženost i povezanost sa evropskim prostorom visokog obrazovanja i nauke biti intenzivnija, te da će nastupi na budućim zajedničkim projektima biti orijentacija univerziteta učesnika foruma.

Rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović naglasila je da je ovaj forum važan kako bi se iskoristila i razmijenila iskustva u nastavi i naučnim istraživanjima.

"Važno je da pokušamo vlastitim sredstvima i vlastitim pogonom unaprijediti kvalitet naših aktivnosti. Imajući u vidu da je berlinski proces usporen, mislim da je važno da radimo sami za sebe kako bismo unaprijedili pozicije svojih univerziteta i sveučilišta, da na taj način dostignemo ciljeve koje smo postavili", rekla je novinarima Popovićeva.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić potpisao je bilateralne sporazume s rektorom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović, rektorom Univerziteta u Kragujevcu Nenadom Filipovićem i rektorom Univerziteta "Sveti Kliment Ohridski" u Bitoli Sašom Korunovskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana