Požar zaprijetio kućama

Slobodan Dakić
Požar zaprijetio kućama

Banjaluka - Požar velikih razmjera u rejonu trebinjskih prigradskih naselja Banjevci i Gorica zaprijetio je juče stambenim objektima, a zbog gustog dima obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Trebinje-Bileća.

Požar je od prvih kuća u Gorici bio udaljen desetak metara, a vatrogasci i mještani nastojali su da ga stave pod kontrolu. Situaciju je dodatno otežavalo to što je ovom požaru išao u susret drugi sa brda Gljiva sa druge strane magistralnog puta Trebinje-Bileća.

U požaru je gorjelo nisko i srednje rastinje, a njegov uzrok juče nije bio poznat.

Veliki šumski požar bjesnio je juče i u rejonu sela Cernice na području opštine Gacko i nekontrolisano se širio prema zapadu gdje je nepristupačan teren, a vatrogasci su se borili sa vatrom da se ne bi proširila prema naselju Korita. Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Gacko Žarko Rudović je naglasio da vjetar stvara ogromne probleme u gašenju požara, ali da je šesnaest ljudi danonoćno na terenu i nastoje da lokalizuju vatrenu stihiji.

Požar sa južne, istočne i sjeverne strane požarišta stavljen je pod kontrolu.

U požaru koji je aktivan već peti dan i čija je linija duga nekoliko kilometara izgorjelo je više od 10 hektara listopadne šume, niskog rastinja i trave.

Na graničnom pojasu Crne Gore i Republike Srpske jedan krak požara proširio se kod Herceg Gradine iznad Trebinja, ali lastvanski vatrogasci drže vatru pod kontrolom.

Požar koji bjesni sedam dana u planini Gorica na teritoriji opštine Jezero i manjim djelom opštine Šipovo ugrožava šest kuća u selu Drenov Do na granici jezeračke i opštine Jajce u FBiH.

Načelnik opštine Jezero Slobodan Laketić je uputio apel za pomoć vatrogasnim jedinicama iz okruženja, pošto je vatra stigla na kilometar od ugroženih kuća.

Laketić ističe da zabrinjava činjenica da na tom dijelu Gorice požar niko ne gasi i da su u opasnosti kuće u selu Drenov i Vukov Do.

- Vatra je stigla na oko jedan kilometar do šest kuća u selu Drenov Do. Mještani su u panici, jer na tom dijelu požar niko ne gasi, a vatra se približava stambenim i pomoćnim objektima, pa prijeti opasnost da do kraja dana stigne do samih kuća.

- Pokušavamo da animiramo Vatrogasno društvo iz Šipova da se uključi u gašenje požara, jer opština Jezero nema svoju vatrogasnu jedinicu - rekao je Laketić i dodao da požar ovih razmjera može jedino da ugasi velika kiša pošto se radi o požaru u izuzetno nepristupačnom terenu.

Mrkonjić Grad

Mrkonjićki vatrogasci u subotu u popodnevnim časovima uspjeli su da ugase veliki požar u selu Dabrac, koji je prijetio da zahvati kuće i crkvu u selu, a ugasili su i nekoliko manjih požara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana