Porodično gazdinstvo Vitomir rekorder u proizvodnji mlijeka u Rogatici: Uz mukotrpan rad rezultati neizbježni

Sreten Mitrović
Porodično gazdinstvo Vitomir rekorder u proizvodnji mlijeka u Rogatici: Uz mukotrpan rad rezultati neizbježni

ROGATICA - Braća Vitomir iz Rogatice rekorderi su u proizvodnji mlijeka u ovoj opštini i to ekstraklase, a iza takvog rezultata stoji mukotrpan rad u štali dan i noć i žuljevite ruke.

Prema podacima iz Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti u Administrativnoj službi opštine 90 poljoprivrednih proizvođača ove lokalne zajednice mljekari “Pađeni” prošle godine isporučilo je milion i 21.000 litara mlijeka.

Samo sa gazdinstva Vitomira (36) i Igora (39) Vitomira u selu Dobrašina otišla su 74.993 litra mlijeka.

- Dobro je počela i ova godina. I pored zimskog perioda i smanjenja broja muznih krava zbog očekivanog teljenja, u januaru smo isporučili više od 6.200, a februar je čak i bolji. Već smo isporučili gotovo 7.000 litara mlijeka - priča Vitomir.

Sve je, naglašava, otišlo u ekstraklasi, a to znači sa somotskim ćelijama ispod minimalnih 300.000 i bakterijama od svega 30.000, od za ovu klasu dozvoljenih 80.000. Tu je i maksimalno prisustvo mliječnih masti, bjelančevina, mliječnog šećera i minerala.

Mljekarstvom su se, dodaje mlađi brat, počeli baviti 2014. godine.

- Bila je to ideja našeg pokojnog oca Mladena. Mladi, ambiciozni, puni snage i elana podržali smo ga brat i ja, odlučivši da poslije srednje škole, moje gimnazije i bratove ekonomske, ne nastavimo dalje školovanje.

Počeli smo sa sedam krava. Već naredne 2015. došlo je još sedam, a sada imamo 23 i osmoro ženske teladi koju smo ostavili za priplod - rekao je Vitomir.

Štalu su imali od ranije. U njoj je, kaže Vitomir, njihov otac, inženjer poljoprivrede stočarskog smjera, jedno vrijeme držao ovce, a brat i on su još kao djeca priskakali u pomoć.

- Nešto tu nije išlo i ovce smo raskotarili i za te pare kupili krave. Tome je prethodilo preuređenje štale, u koju smo “ubacili”, po izboru oca, krave holštajn crno-bijele boje poznate po visokoj mlječnosti i skromnih zahtjeva. Taj naš potez zaslužan je i za činjenicu da smo sada po količini isporučenog mlijeka prvi među više od 100 proizvođača u opštini, jer ima i nešto proizvođača koji mlijeko isporučuju mljekari “Milkos” - kaže Vitomir.

Vrijedna braća iz Rogatice ustaju u pet ujutro, a iz štale izlaze najčešće iza 21 sat.

- Trudimo se da naše krave imaju dovoljno kvalitetne hrane koju obezbjeđujemo sa nešto više od 370 dunuma vlastite i zemlje uzete u zakup - naglašava Vitomir.

Sve ovo je, kako kaže, u njihovim rukama, a ono što nije do njih su visoki troškovi proizvodnje i niske cijene mlijeka.

- Od trenutne prodajne cijene mlijeka ekstraklase od 60 do 62 feninga i uz premiju od 25 feninga, na troškove ode oko 80 odsto. Postavlja se pitanje gdje je tu zarada. Malim i srednjim proizvođača potrebna je veća podrška za nabavku opreme. Nama bi, na primjer, trebao novi traktor, jer je jedan od postojećih star više od 40 godina. Mi iz cijene mlijeka teško možemo obnavljati mehanizaciju - zaključio je Vitomir.

Čistoća

Sa sadašnjim brojem grla gazdinstvu Vitomira godišnje treba oko šest vagona sijena, 20 vagona silaže i pet sijena.

- Pored toga, trošimo i oko 25 tona koncentrata. Posebnu pažnju posvećujemo redovnoj muži i dezinfekciji, a cijeli sistem za mužu, od muzilica do laktofriza, mora biti besprijekorno čist i sterilan - kaže Vitomir Vitomir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana