Породично газдинство Витомир рекордер у производњи млијека у Рогатици: Уз мукотрпан рад резултати неизбјежни

Сретен Митровић
Породично газдинство Витомир рекордер у производњи млијека у Рогатици: Уз мукотрпан рад резултати неизбјежни

РОГАТИЦА - Браћа Витомир из Рогатице рекордери су у производњи млијека у овој општини и то екстракласе, а иза таквог резултата стоји мукотрпан рад у штали дан и ноћ и жуљевите руке.

Према подацима из Одјељења за локални развој, привреду и друштвене дјелатности у Административној служби општине 90 пољопривредних произвођача ове локалне заједнице мљекари “Пађени” прошле године испоручило је милион и 21.000 литара млијека.

Само са газдинства Витомира (36) и Игора (39) Витомира у селу Добрашина отишла су 74.993 литра млијека.

- Добро је почела и ова година. И поред зимског периода и смањења броја музних крава због очекиваног тељења, у јануару смо испоручили више од 6.200, а фебруар је чак и бољи. Већ смо испоручили готово 7.000 литара млијека - прича Витомир.

Све је, наглашава, отишло у екстракласи, а то значи са сомотским ћелијама испод минималних 300.000 и бактеријама од свега 30.000, од за ову класу дозвољених 80.000. Ту је и максимално присуство млијечних масти, бјеланчевина, млијечног шећера и минерала.

Мљекарством су се, додаје млађи брат, почели бавити 2014. године.

- Била је то идеја нашег покојног оца Младена. Млади, амбициозни, пуни снаге и елана подржали смо га брат и ја, одлучивши да послије средње школе, моје гимназије и братове економске, не наставимо даље школовање.

Почели смо са седам крава. Већ наредне 2015. дошло је још седам, а сада имамо 23 и осморо женске телади коју смо оставили за приплод - рекао је Витомир.

Шталу су имали од раније. У њој је, каже Витомир, њихов отац, инжењер пољопривреде сточарског смјера, једно вријеме држао овце, а брат и он су још као дјеца прискакали у помоћ.

- Нешто ту није ишло и овце смо раскотарили и за те паре купили краве. Томе је претходило преуређење штале, у коју смо “убацили”, по избору оца, краве холштајн црно-бијеле боје познате по високој мљечности и скромних захтјева. Тај наш потез заслужан је и за чињеницу да смо сада по количини испорученог млијека први међу више од 100 произвођача у општини, јер има и нешто произвођача који млијеко испоручују мљекари “Милкос” - каже Витомир.

Вриједна браћа из Рогатице устају у пет ујутро, а из штале излазе најчешће иза 21 сат.

- Трудимо се да наше краве имају довољно квалитетне хране коју обезбјеђујемо са нешто више од 370 дунума властите и земље узете у закуп - наглашава Витомир.

Све ово је, како каже, у њиховим рукама, а оно што није до њих су високи трошкови производње и ниске цијене млијека.

- Од тренутне продајне цијене млијека екстракласе од 60 до 62 фенинга и уз премију од 25 фенинга, на трошкове оде око 80 одсто. Поставља се питање гдје је ту зарада. Малим и средњим произвођача потребна је већа подршка за набавку опреме. Нама би, на примјер, требао нови трактор, јер је један од постојећих стар више од 40 година. Ми из цијене млијека тешко можемо обнављати механизацију - закључио је Витомир.

Чистоћа

Са садашњим бројем грла газдинству Витомира годишње треба око шест вагона сијена, 20 вагона силаже и пет сијена.

- Поред тога, трошимо и око 25 тона концентрата. Посебну пажњу посвећујемо редовној мужи и дезинфекцији, а цијели систем за мужу, од музилица до лактофриза, мора бити беспријекорно чист и стерилан - каже Витомир Витомир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана