Porodice žrtava iz Skelana još čekaju pravdu

K. Ć.
Porodice žrtava iz Skelana još čekaju pravdu

Skelani - Parastosom i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Skelanima juče je obilježena 25. godišnjica stradanja 69 Srba, koje su 16. januara 1993. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović poručio je da će pravda, uprkos dvostrukim standardima koji su postali praksa u procesuiranju ratnih zločina, stići sve one koji su činili zlo srpskom stanovništvu u Skelanima i drugim prostorima Podrinja.

- Svjedoci ste da još nisu odgovarali oni koji su ubili 69 Srba na ovom prostoru, a treba da odgovaraju Naser Orić i muslimanske bande koje su pljačkale i ubijale ovaj narod - rekao je juče Savanović. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je ukazao na nepravdu jer za zločin počinjen nad 305 Srba u tom dijelu opštine još niko nije odgovarao.

- Moramo pominjati imena naših stradalih, tragati za istinom i pravdom i sjećati se svih onih koji su stvorili Srpsku - rekao je Grujičić.

Porodice žrtava podsjetile su na dan kada je u Skelanima i okolnim selima masakrirano 69 Srba, od kojih su većina bili starci, žene i djeca.

- Moja svekrva Milena Ristić nađena je zaklana ispred izgorjele kuće u Kušićima. Ubijeni su i rođak mog supruga Novak Ristić, njegova supruga Ivanka i kćerka Mitra, a toga dana nestao je njihov sin Mićo - rekla je Milka Ristić, ističući da je od petočlane porodice Ristić preživio samo četrnaestogodišnji Cvetko.

Mučenja u srebreničkim logorima preživjela je Milenija Mitrović koja je zarobljena sa još šest članova porodice.

- Mog supruga Radivoja su zaklali u dvorištu, a nas odveli u Srebrenicu. Tamo su nas tukli, izbili su mi sve zube i mučili na razne načine - ispričala je Mitrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana