Pomoć privrednicima iz Srpca u osvajanju novih tržišta

Dejan Jovičić
Pomoć privrednicima iz Srpca u osvajanju novih tržišta

Srbac - Predstavništvo Republike Srpske u Beču pomoći će srbačkim privrednicima da se probiju na austrijsko tržište, zbog čega će uskoro biti održan sastanak u Srpcu na ovu temu.

Ovo je izjavio načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević koji je sa saradnicima boravio u radnoj posjeti Austriji, gdje se sastao sa šefom Predstavništva RS u Beču Mladenom Filipovićem.

Dragosavljević je rekao da će planiranom sastanku u Srpcu prisustvovati članovi Privrednog savjeta opštine i izvozno orijentisani privrednici, među kojima će biti i predstavnici firmi “Drvoprodeks” i “Fora” čiji proizvodi se već nalaze u poslovnom salonu u Lincu, koji je otvoren u maju ove godine, a na kojem su zastupljene i druge firme iz Republike Srpske.

Tokom boravka u Austriji načelnik Srpca se sastao i sa gradonačelnikom Linca Klausom Lugerom koji je takođe pokazao interesovanje za privredno povezivanje ovih dviju lokalnih zajednica.

- U Lincu živi i radi veliki broj Srpčana, tako da ne čudi što je gradonačelnik iskazao želju za saradnjom. Sa saradnicima sam obišao jednu od njihovih velikih kompanija, “Linc AG” u kojoj je zaposleno 3.100 radnika, a koja se, pored ostalog, bavi zbrinjavanjem komunalnog otpada, što je za našu opštinu veoma interesantno jer se bavimo ovom problematikom - rekao je Dragosavljević.

Delegacija Srpca bila je gost i udruženja građana “Ostrog” iz Linca koje čini veliki broj Srpčana na privremenom radu u Austriji. Na sastanku sa članovima udruženja dogovoreno je da se jednom godišnje organizuje druženje predstavnika Opštinske uprave sa građanima dijaspore.

Dragosavljević kaže da je ovo udruženje pokrenulo inicijativu za formiranje fonda solidarnosti koji bi bio na raspolaganju Srpčanima kojima budu neophodni razni vidovi pomoći.

Predstavnici opštine Srbac posjetili su, između ostalog, vojno groblje Rajfendorf-Mauthauzen gdje počiva između 7.000 i 8.000 srpskih vojnika. Na ovom mjestu je uz pomoć Vlade Republike Srpske nedavno podignuta pravoslavna spomen-kapela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana