Pod upitnikom isplata plate radnicima u Domu zdravlja Ugljevik

Anita Janković Rečević
Pod upitnikom isplata plate radnicima u Domu zdravlja Ugljevik

Ugljevik - Isplata plata zaposlenima u Domu zdravlja Ugljevik mogla bi ovaj mjesec biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da je toj zdravstvenoj ustanovi blokiran račun zbog neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi RS.

Direktor Doma zdravlja Ugljevik Jugoslav Cvetković kaže da im je račun blokiran krajem prošle sedmice zbog neuplaćenih doprinosa za februar u iznosu od 44.000 KM.

- Fond zdravstvenog osiguranja RS nam je u petak uplatio mjesečnu tranšu od 110.000 KM i kada taj novac sa posebnog računa prebacimo na ovaj koji je blokiran, Poreska uprava će namiriti svoj dio i nama će ostati 66.000 KM, a samo za neto plate nam treba 80.000 KM. Tako da nećemo imati dovoljno novca. Tranša Fonda nije dovolja za plate sa porezima i doprinosima, koje mjesečno iznose 138.000 KM - rekao je Cvetković.

Istakao je da je račun zdravstvene ustanove na čijem je čelu posljednji put bio blokiran prije dvije godine, te da je trenutna blokada loš potez.

- Razumijem da svako radi svoj posao, ali blokadom jedne zdravstvene ustanove da ne može platiti gorivo za sanitet dovodi se u pitanje život naših pacijenata. Ne želim nikoga da krivim za to, ali bih volio da postoji jedinstven stav za sve domove zdravlja, a ne da se nekima gleda kroz prste. Situacija je trenutno takva da mi stvarno nemamo sredstva - rekao je Cvetković. Prema njegovim riječima, Dom zdravlja Ugljevik je jedan od rijetkih u Srpskoj koji ima urednu proporciju zaposlenih medicinara i nemedicinskog kadra.

- Planirali smo da se kreditno zadužimo i jedan dio radnika dobrovoljno pošaljemo u penziju kako bismo smanjili troškove plata. Time bi mjesečna tranša koju dobijamo od Fonda postala dovoljna i da platimo radnike, ali i uplatimo poreze i doprinose. Skupština opštine je u junu odobrila odluku o zaduženju, a opština bi nam bila garant, ali Ministarstvo finansija RS nije dalo zeleno svjetlo - kazao je Cvetković i dodao da će tražiti sastanak sa resornim ministrom i predstavnicima sindikata kako bi našli rješenje za probleme u kojima se nalaze.

U Poreskoj upravi RS potvrdili su da su Domu zdravlja Ugljevik blokirali račun u četvrtak zbog neizmirenih obaveza za poreze i doprinose.

- Ukupne dospjele, a neizmirene obaveze Doma zdravlja Ugljevik iznose 2,14 miliona KM - kazali su u Poreskoj upravi RS.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić smatra da blokada Doma zdravlja Ugljevik nema smisla.

- U današnje vrijeme, kada je materijalna i socijalna situacija zdravstvenih radnika katastrofalna, blokiran je Dom zdravlja i dovedena u pitanje isplata plata. Ta zdravstvena ustanova ne prima dovoljno novca od Fonda i jednostavno nema sredstva za uplatu poreza i doprinosa - rekao je Granulić i dodao da očekuje da će Vlada RS hitno pokrenuti pitanje povećanja cijene rada medicinarima u Srpskoj.

Fond zdravstva RS

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS pojašnjavaju da je glavni kriterijum za finansiranje domova zdravlja broj registrovanih osiguranika, ističući da novac isplaćuju svakog mjeseca.

- Mjesečna tranša za Dom zdravlja u Ugljeviku na osnovu ovogodišnjeg ugovora je oko 110.000 KM, a novac im je posljednji put uplaćen u petak. Obaveze prema zdravstvenim ustanovama redovno izmirujemo u skladu sa potpisanim ugovorima i nemamo neizmirenih, a dospjelih obaveza prema Domu zdravlja Ugljevik - kazali su u Fondu zdravstva i naveli da su za funkcionisanje zdravstvenih ustanova odgovorni njihovi rukovodioci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana