Petrovićev rizling i Škrbićev merlo pobjedici Dana vina u Laktašima

Srna
Petrovićev rizling i Škrbićev merlo pobjedici Dana vina u Laktašima

Laktaši - Na tradicionalnoj 15. manifestaciji "Dani vina Laktaši 2018" najboljim vinima proglađeni su "rajski rizling" Bogoljuba Petrovića iz Trna u kategoriji bijelih vina i "merlo" Ranka Škrbića u kategoriji crnih vina.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Ranko Karapetrović koji je za Srnu rekao da je projekat obnove vinogradarstva u ovoj opštini pokrenut prije dvadesetak godina kroz podsticanje građana da se bave ovom djelatnošću.

On je naveo da se ta podrška ogledala u nabavci kalema kvalitenih sorti vinovih loza, davanjem podsticaja i savjeta onima koji su iskazali želju da se bave vinogradarstvom.

"Opština Laktaši je svojom strategijom predvidjela turizam kao jedan od pravaca razvoja, a turizam ne ide bez gastronomske ponude - hrane i vina. Mi već imamo dvadesetak vinara koji se bave ovom djelatnošću, kao osnovnom ili dopunskom", naveo je Karapetrović.

Prema njegovim riječima, u ovom kraju zastupljene su sorte "šardone", "rajski rizling", "merlo", "burgundac", "kaberne", a od starih sorti koje su još sačuvane iz vremena dok je na ovim prostorima živio značajan broj pripadnika italijanske nacionalne manjine najzastupljenija je sorta "game".

Ocjenjivanje vina obavljeno je sinoć, a jedan od sudija, Slobodan Jović, penzionisani profesor zemunskog Poljoprivrednog fakulteta rekao je Srni da u stvaranju kvaliteta proizvedenih vina na ovom području ima pomaka i "solidnih vina".

"Naročito me raduje što ima tih vina koja su ovde proizvedena, od grožđa koje je ovde uzgajano i to daje nadu da se ovde mogu praviti dobra vina koja nose pečet ovog kraja. Na ovome treba dalje raditi i davati podršku ljudima koji se ovom djelatnošću bave", naveo je Jović.

Ovogodišnji pobjednik Bogoljub Petrović rekao je da je njegovo vino proizvedeno u "Glamočanima na vrh brda".

Napominjući da je u Trn došao prije dvadesetak godina iz Dalmacije, Popović koji je i jedan od osnivača ove manifestacije, naveo je da je iskustva u vinogradstvu iz kraja iz koga potiče prenio u sadašnje mjesto življenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana