Pandemija smanjila druženje folkloraša van granica svoje zemlje: Komšije zamijenile kolege iz inostranstva

Dejan Jovičić
Pandemija smanjila druženje folkloraša van granica svoje zemlje: Komšije zamijenile kolege iz inostranstva

SRBAC - Pandemija virusa korona smanjila je obim kulturnih događanja, što je naročito uticalo na rad srbačkih kulturno-umjetničkih društava koji sve manje odlaze na koncerte u druge gradove i zemlje, a u nekima je došlo i do pada broja članova.

Umjetnički rukovodilac Folklornog udruženja građana “Motajički vuk” iz Sitneša Ratko Lalović kaže da zbog korone rijetko odlaze u inostranstvo, ali da održavaju rad nastupima na lokalnim događajima.

- Prva polovina ove godine je bila prilično oskudna po pitanju aktivnosti, ali smo od ljeta imali nekoliko ekskurzija i nastupa na koncertima širom BiH. Uspjeli smo otići i na “Balkan folk festival” koji se održavao u bugarskoj Varni, što je djeci bilo posebno drago, jer su se kupali u Crnom moru. Uvijek pokušavamo pronaći način da negdje otputujemo i tako nagradimo članove za uloženi trud - kaže Lalović.

Zbog epidemiološke situacije prošle godine nisu organizovali međunarodni festival folklora i umjetnosti “Motajičko zimsko prelo” a proteklih dana su to učinili u Domu kulture u Srpcu bez gostiju iz inostranstva.

- Ranije su nam dolazili folkloraši iz Rusije, Ukrajine i drugih zemalja, ali ove godine to nije bilo moguće, iako smo to pokušavali do posljednjeg trenutka. Zato smo pozvali naše prijatelje iz Gradiške, Dervente, Prijedora i Gradačca sa kojima njegujemo dobre odnose već dugi niz godina. Do sada je na naših šest koncerata nastupilo oko 30 ansambala i trudimo se da podižemo kvalitet iz godine u godinu - rekao je Lalović.

“Motajički vuk” je osnovan krajem 2014. i do sada je kroz ovo udruženje prošlo više stotina djece a trenutno je aktivno oko 50 članova.

- Za razliku od prethodnih godina, kada je broj članova stalno rastao, u posljednje vrijeme je u opadanju na šta je u velikoj mjeri uticala pandemija jer mnogi roditelji imaju strah da dovode djecu na treninge, što u potpunosti razumijem. Svi oni koji su u mogućnosti i imaju želju da treniraju, dobro došli su u naše udruženje - kaže Lalović.

Predsjednica Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Beli anđeo” iz Srpca Željka Mrđa kaže da je ljetos bio smanjen broj članova, ali se u posljednje vrijeme povećava, a probe se održavaju redovno.

- Prošle godine u junu smo imali svega 11 najmlađih polaznika a sada ih je 35, uz 15 članova u sekciji veterana. To nam uliva nadu da ćemo istrajati u borbi za očuvanje tradicije i običaja i pored korone - kaže Mrđa.

Srbački folkloraši uspjeli su u avgustu ove godine organizovati koncert pod nazivom “Srbačko kolo” koji je održan na otvorenom, kod hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru grada.

- Imali smo i nekoliko nastupa po mjesnim zajednicama ali što se tiče odlazaka van Srpca njih je vidno manje. Nadamo se da će se epidemiološka situacija uskoro smiriti i da ćemo se ponovo međusobno obilaziti - smatra Mrđa.

Koreografija

Udruženje “Motajički vuk” iz Sitneša na repertoaru ima šest koreografija i uglavnom se radi o igrama sa područja Srbije.

- Nažalost, nemamo nijednu koreografiju iz naše zemlje što nam je velika želja. Bilo je u planu prošle godine da napravimo koreografiju za Igre iz Semberije, ali zbog trenutne situacije to još nismo učinili - kaže Lalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana