Пандемија смањила дружење фолклораша ван граница своје земље: Комшије замијениле колеге из иностранства

Дејан Јовичић
Пандемија смањила дружење фолклораша ван граница своје земље: Комшије замијениле колеге из иностранства

СРБАЦ - Пандемија вируса корона смањила је обим културних догађања, што је нарочито утицало на рад србачких културно-умјетничких друштава који све мање одлазе на концерте у друге градове и земље, а у некима је дошло и до пада броја чланова.

Умјетнички руководилац Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша Ратко Лаловић каже да због короне ријетко одлазе у иностранство, али да одржавају рад наступима на локалним догађајима.

- Прва половина ове године је била прилично оскудна по питању активности, али смо од љета имали неколико екскурзија и наступа на концертима широм БиХ. Успјели смо отићи и на “Балкан фолк фестивал” који се одржавао у бугарској Варни, што је дјеци било посебно драго, јер су се купали у Црном мору. Увијек покушавамо пронаћи начин да негдје отпутујемо и тако наградимо чланове за уложени труд - каже Лаловић.

Због епидемиолошке ситуације прошле године нису организовали међународни фестивал фолклора и умјетности “Мотајичко зимско прело” а протеклих дана су то учинили у Дому културе у Српцу без гостију из иностранства.

- Раније су нам долазили фолклораши из Русије, Украјине и других земаља, али ове године то није било могуће, иако смо то покушавали до посљедњег тренутка. Зато смо позвали наше пријатеље из Градишке, Дервенте, Приједора и Градачца са којима његујемо добре односе већ дуги низ година. До сада је на наших шест концерата наступило око 30 ансамбала и трудимо се да подижемо квалитет из године у годину - рекао је Лаловић.

“Мотајички вук” је основан крајем 2014. и до сада је кроз ово удружење прошло више стотина дјеце а тренутно је активно око 50 чланова.

- За разлику од претходних година, када је број чланова стално растао, у посљедње вријеме је у опадању на шта је у великој мјери утицала пандемија јер многи родитељи имају страх да доводе дјецу на тренинге, што у потпуности разумијем. Сви они који су у могућности и имају жељу да тренирају, добро дошли су у наше удружење - каже Лаловић.

Предсједница Српског културно-умјетничког друштва “Бели анђео” из Српца Жељка Мрђа каже да је љетос био смањен број чланова, али се у посљедње вријеме повећава, а пробе се одржавају редовно.

- Прошле године у јуну смо имали свега 11 најмлађих полазника а сада их је 35, уз 15 чланова у секцији ветерана. То нам улива наду да ћемо истрајати у борби за очување традиције и обичаја и поред короне - каже Мрђа.

Србачки фолклораши успјели су у августу ове године организовати концерт под називом “Србачко коло” који је одржан на отвореном, код храма Васкрсења Господњег у центру града.

- Имали смо и неколико наступа по мјесним заједницама али што се тиче одлазака ван Српца њих је видно мање. Надамо се да ће се епидемиолошка ситуација ускоро смирити и да ћемо се поново међусобно обилазити - сматра Мрђа.

Кореографија

Удружење “Мотајички вук” из Ситнеша на репертоару има шест кореографија и углавном се ради о играма са подручја Србије.

- Нажалост, немамо ниједну кореографију из наше земље што нам је велика жеља. Било је у плану прошле године да направимо кореографију за Игре из Семберије, али због тренутне ситуације то још нисмо учинили - каже Лаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана