Pale: Otvoreno preduzeće s ciljem zaposlenja ranjivih grupa ljudi

Srna
Foto: Srna

PALE- Na Palama je danas otvoreno preduzeće "Čista šansa" s ciljem zaposlenja ranjivih grupa stanovništva sa evidencija Biroa za zapošljavanje i Centra za socijalni rad.

"Vešeraj i servis za čišćenje su traženi jer su Pale turističko mjesto i pružaju veliku perspektivu", rekao je novinarima direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić.

Baralić je dodao da je otvaranje preduzeća dobra poslovna prilika da radnicama daju priliku da ostvare prihode za svoje porodice.

On je naveo da je riječ o projektu koji realizuju uz podršku Unicefa i USAID-a vrijednosti oko 50.000 KM, te da su tako obezbijeđeni uslovi do februara - prostor, aparati potrebni za rad, plate za četiri radnika.

"Ne postoje trenutno troškovi", rekao je Baralić i dodao da je cilj razvoj društvenog preduzetništva koji podrazumijeva stvaranje pretpostavki za prevazilaženja društvenih problema, naročito nezaposlenosti ranjivih grupa stanovništva.

Baralić je naveo da su četiri radnice iskazale motivaciju da učestvuju, te da će pokušati naći osobe koje bi mogle stupiti u radni odnos sa ovom firmom, potpisati ugovore jer je ovo koncept društveno odgovornog poslovanja.

Načelnik opštine Boško Jugović smatra da je ovo dobar projekat koji će ranjivoj kategoriji omogućiti da svojim radom stvara prihod, te se nada da će broj zaposlenih rasti, a posao zaživjeti i prerasti u veću priču.

Jugović je istakao da će ovakve i slične aktivnosti uvijek imati podršku opštine.

Majka troje djece, Milojka Samardžić rekla je da je nezaposlena 10 godina i zahvalila je svima koji su omogućili jedan ovakav projekat, te se nada da će uspjeti razviti posao.

Projekat je podržan od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Implementatori su Savez udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti iz Republike Srpske i Centar za socijalni rad Pale.

Značajan doprinos uspostavljanju ovog preuzeća dali su predstavnici institucija na lokalnom nivou, prije svega opština Pale, Zavod za zapošljavanje - filijala Istočno Sarajevo, Biro za zapošljavanje, Dječiji centar "Buba Mara", "Pale-stan" i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana