Otvoreni “Petrovdanski dani”

Srna
Otvoreni “Petrovdanski dani”

SREBRENICA - U Srebrenici je večeras zvanično otvorena 24. memorijalna, duhovno-kulturna i humanitarno-sportska manifestacija “Petrovdanski dani” koja se nakon rata tradicionalno organizuje kao znak sjećanja na veliko srpsko stradanje u selima oko Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i odavanja počasti nastradalima.

Manifestaciju je blagoslovio i proglasio otvorenom paroh srebrenički protojerej Aleksandar Mlađenović.

On je podsjetio na masovna srpska stradanja u Srebrenici i okolini u posljednjem ratu u BiH, dodajući da su za njih odgovorni potomci onih koji su slične zločine nad srpskim narodom počinili 1914. i 1941. godine.

“Srpski narod je slobodoljubiv i u svim ratovima se branio. Nikada nismo nikoga napadali i okrivljuju nas što se borimo za slobodu i pravdu od kojih nikada nećemo odustati”, poručio je Mlađenović.

On je istakao da se ne smiju zaboraviti žrtve koje su život dale za Republiku Srpsku i opstanak i slobodu srpskog naroda sa lijeve strane Drine koji su neprijatelji htjeli uništiti u tri posljednja rata.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da se “Petrovdanski dani” tradicionalno održavaju u znak sjećanja na srpske žrtve na Petrovdan 1992. godine u ovom kraju i da one ne smiju biti zaboravljene.

“I ove godine manifestacija se održava pod istim sloganom, samo se mijenja broj ž28 godina od zločina bez kaznež, ali od istine i pravde nikada nećemo odustati”, poručio je Kojić.

Nakon otvaranja manifestacije u prisustvu manje od 50 posjetilaca, zbog poštovanja epidemioloških mjera, prikazan je dokumentarni film “Suze anđela” Snježane Brezo koji govori o stradanju dječaka Slobodana Stojanovića iz Kamenice kod Zvornika kojeg je svirepo ubila Elfeta Veseli, osuđena za to monstruozno ubistvo.

Program “Petrovdanskih dana” nastavlja se sutra kulturnim sadržajima jer su zbog sprečavanja širenja virusa korona sportski sadržaji ove godine izostavljeni iz programa manifestacije.

Kao i prethodnih godina, 9. jula biće održana tradicionalna humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice kao i svake godine posjetiće narednih dana više porodica poginulih srpskih boraca, nekoliko ratnih vojnih invalida i bolesnih demobilisanih boraca i uručiti im određenu pomoć.

U okviru memorijalnog programa biće predstavljeno nekoliko knjiga, svjedočenja i dokumentarnih filmova o srpskom stradanju u 20. vijeku.

Na Petrovdan, 12. jula, nakon liturgije u srebreničkoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice biće organizovane posjete srpskim grobljima i stratištima u Bratuncu, Biljači, Sasama i na Zalazju, gdje će u 12.30 časova biti služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša 69 srpskih civila i vojnika ubijenih prije 28 godina u tim selima.

“Petrovdanski dani” organizuju se u znak sjećanja i odavanja počasti za 69 srpskih žrtava poginulih na Petrovdan 1992. godine u selima u okolini Srebrenice i Bratunca i na sve srpske žrtve u posljednjem ratu.

Na Petrovdana te godine brojne muslimanske snage iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone i ubile 69 srpskih civila i vojnika, a 22 zarobile. Među zarobljenima bilo je sedam živih koji su naknadno umoreni, nakon mučenja i torture u srebreničkim logorima.

Od 22 nestala srpska civila i vojnika, 10 još nije pronađeno, a ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Oni su nakon godinu dana identifikovani i dostojno sahranjeni na Petrovdan 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana