Отворени “Петровдански дани”

Срна
Отворени “Петровдански дани”

СРЕБРЕНИЦА - У Сребреници је вечерас званично отворена 24. меморијална, духовно-културна и хуманитарно-спортска манифестација “Петровдански дани” која се након рата традиционално организује као знак сјећања на велико српско страдање у селима око Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и одавања почасти настрадалима.

Манифестацију је благословио и прогласио отвореном парох сребренички протојереј Александар Млађеновић.

Он је подсјетио на масовна српска страдања у Сребреници и околини у посљедњем рату у БиХ, додајући да су за њих одговорни потомци оних који су сличне злочине над српским народом починили 1914. и 1941. године.

“Српски народ је слободољубив и у свим ратовима се бранио. Никада нисмо никога нападали и окривљују нас што се боримо за слободу и правду од којих никада нећемо одустати”, поручио је Млађеновић.

Он је истакао да се не смију заборавити жртве које су живот дале за Републику Српску и опстанак и слободу српског народа са лијеве стране Дрине који су непријатељи хтјели уништити у три посљедња рата.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранимир Којић рекао је да се “Петровдански дани” традиционално одржавају у знак сјећања на српске жртве на Петровдан 1992. године у овом крају и да оне не смију бити заборављене.

“И ове године манифестација се одржава под истим слоганом, само се мијења број ж28 година од злочина без казнеж, али од истине и правде никада нећемо одустати”, поручио је Којић.

Након отварања манифестације у присуству мање од 50 посјетилаца, због поштовања епидемиолошких мјера, приказан је документарни филм “Сузе анђела” Сњежане Брезо који говори о страдању дјечака Слободана Стојановића из Каменице код Зворника којег је свирепо убила Елфета Весели, осуђена за то монструозно убиство.

Програм “Петровданских дана” наставља се сутра културним садржајима јер су због спречавања ширења вируса корона спортски садржаји ове године изостављени из програма манифестације.

Као и претходних година, 9. јула биће одржана традиционална хуманитарна акција добровољног давања крви.

Представници Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице као и сваке године посјетиће наредних дана више породица погинулих српских бораца, неколико ратних војних инвалида и болесних демобилисаних бораца и уручити им одређену помоћ.

У оквиру меморијалног програма биће представљено неколико књига, свједочења и документарних филмова о српском страдању у 20. вијеку.

На Петровдан, 12. јула, након литургије у сребреничкој цркви Покрова Пресвете Богородице биће организоване посјете српским гробљима и стратиштима у Братунцу, Биљачи, Сасама и на Залазју, гдје ће у 12.30 часова бити служен парастос и прислужене свијеће за покој душа 69 српских цивила и војника убијених прије 28 година у тим селима.

“Петровдански дани” организују се у знак сјећања и одавања почасти за 69 српских жртава погинулих на Петровдан 1992. године у селима у околини Сребренице и Братунца и на све српске жртве у посљедњем рату.

На Петровдана те године бројне муслиманске снаге из Сребренице напале су српска села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне и убиле 69 српских цивила и војника, а 22 заробиле. Међу заробљенима било је седам живих који су накнадно уморени, након мучења и тортуре у сребреничким логорима.

Од 22 нестала српска цивила и војника, 10 још није пронађено, а остали су случајно откривени и ексхумирани 2011. године на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Они су након годину дана идентификовани и достојно сахрањени на Петровдан 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана