Obilježeno 30 godina od oslobođenja opštine Brod

Srna
Obilježeno 30 godina od oslobođenja opštine Brod

BROD - U Brodu je večeras na Trgu patrijarha Pavla, služenjem centralnog parastosa svim poginulim borcima i žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata, polaganjem vijenaca na spomeniku i pored biste generala Slavka Lisice, obilježeno 30 godina od oslobođenja ove lokalne zajednice u Odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je da je u borbama za slobodu Broda i očuvanje Republike Srpske u minulom ratu učestvovalo više od 2.500 boraca iz Broda od kojih su poginula 244, a više od 500 ih je ranjeno.

"Prema podacima Boračke organizacije, više od 150 srpskih junaka iz drugih jedinica je poginulo na području Broda, a najveći broj u vojnoj operaciji žKoridor života-sloboda Brodaž. Nažalost, u vremenu okupacije Broda stradao je i veliki broj civila, više od 150 stanovnika Broda, mahom starijih, stradalo je ispred svojih kuća i po logorima kojih je na području ove opštine bilo 10", naveo je Kokić u obraćanju prisutnima.

On je istakao da je general Slavko Lisica, kao oslobodilac Broda, na vječnoj straži.

"Njegova bista je ponos Broda, vječno će nas čuvati i štititi, ali i opominjati. Danas ćemo odati počast i položiti cvijeće ispred spomen-biste, a njegov lik i djelo će nama Brođanima, ali i mnogim drugim opštinama, biti velika inspiracija za shvatanje pojma slobode, ali i za stvaranje dokumentarnih filmova i pisanje knjiga kojima istinu o Brodu šaljemo u svijet", istakao je Kokić.

On kaže da je Boračka organizacija Brod od ove godine nosilac najvećeg priznanja koje dodjeljuje Skupština opštine - Povelje Pokrov Presvete Bogorodice.

"Veliko priznanje Sedmooktobarska povelja ove godine biće dodijeljeno Odboru porodica poginulih boraca i Odboru ratnih vojnih invalida Boračke organizacije", rekao je Kokić.

Pomen-parastos služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a ispred spomen-obilježja položeni su vijenci i cvijeće.

Vijence su položili porodice poginulih boraca, delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik ove opštine Zoran Vidić sa saradnicima, delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te druge delegacije.

Svečana sjednica Skupštine opštine zakazana je za 19.00 časova u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla".

Jedinice Vojske Republike Srpske su pod komandom generala Slavka Lisice 7. oktobra 1992. godine oslobodile Brod koji je sedam mjeseci bio pod okupacijom regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica.

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, a u 10 logora bilo je zatočeno 2.000 Srba.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana