Obilježena godišnjica stradanja srebreničkih Srba: Pravde za žrtve nema ni nakon 3 decenije

Srna
Obilježena godišnjica stradanja srebreničkih Srba: Pravde za žrtve nema ni nakon 3 decenije

SKELANI - Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine.

Od 305 ubijenih Srba iz Skelana i okolnih sela u posljednjem ratu više od polovine su bili civili, žene, djece i starci.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da ubistva srpskih civila - djece, žena i staraca u Skelanima i okolnim selima 16. januara 1993. godine pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu namjeru.

Kojić je rekao da svi mostovi na svijetu simbolizuju život i spajaju ljude, ali da je most na Drini između Skelana i Bajine Bašte 16. januara 1993. godine bio most smrti, jer su ga muslimanski napadači držali pod snajperskom i mitraljeskom vatrom ubijajući civile koji su pokušali da se spasu bjekstvom u susjednu Srbiju.

-Između ostalih na mostu su ubili Gordanu Sekulić koja je u naručju nosila četvorogodišnjeg sina Đorđa koji je srećom preživio. Tog dana ubijeno je četvoro djece i 15 žena - rekao je Kojić u Skelanima.

On je istakao da je za osudu odnos i opstrukcija pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama i otvoreno odugovlačenje podnošenja optužnica protiv počinilaca masovnih ubistava srpskih civila u Porinju.

Ilija Ivanović iz sela Ćosići, koji je na današnji dan 1993. godine ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživio strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

-Popio sam više mokraće nego što sam pojeo hrane dok sam bio u logoru, a niko nije odgovarao za te zločine. Ja sam preživio, a polovina od 30 zarobljenih nije. To pokazuje kakvo je pravosuđe BiH i da takav sud nije potreban ukoliko će štiti zločince iz jednog naroda - rekao je Ivanović.

On je podsjetio da su jedinice pod komandom Nasera Orića napale njegovo selo oko šest časova.

-Noć je još bila. Upadali su u srpske kuće, ubijali i palili. Poginulo je 12 mještana, a mene su ranjenog zarobili - prisjeća se Ivanović.

Obilježavanju 29 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovali su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić i predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Parastosu su prisustvovale i brojne delegacije organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata iz opština regije Birač, opštinska delegacija Srebrenice, delegacija Ravnogorskog pokreta i drugih udruženja njegovalaca tradicija oslobodilačkih ratova iz Bajine Bašte u Srbiji.

Tomić je rekao da je srpski narod u Podrinju doživio strahovita stradanja u proteklom ratu.

-Još je žalosnije što su više od polovine stradalih bili civili, a svijet nikako to da shvati i da odbaci jednostranu sliku o ratu u BiH - rekao je Tomić.

On je izrazio očekivanje da će pravosuđe BiH napokon početi da procesuira počinioce masovnih zločina nad Srbima.

-Počinjena su zvjerstva nad srpskim narodom u ovom kraju i nadamo se da će barem neki počinioci dočekati sudsku pravdu, a Božija ih sigurno čeka - poručio je Tomić.

On je pozvao na političko jedinstvo u odbrani ustavno-pravnog

poretka i nadležnosti Republike Srpske, te ravnopravnosti srpskog naroda u BiH.

Parastosu u Skelanima prethodilo je polaganje cvijeća i prisluživanje svijeća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići, čiji su stanovnici takođe, ubijeni na današnji dan prije 29 godina.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su na današnji dan 1993. godine u zoru u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće i još neka, a zatim i Skelane, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što je srpsko.

Na današnji dan 1993. godine ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dvije trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko djece i 15 žena.

Ranjeno je 165 mještana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana