Novi put do svetinje u Koluniću putokaz života

Milijana Latinović
Novi put do svetinje u Koluniću putokaz života

BOSANSKI PETROVAC - Nakon skoro četiri i po vijeka koliko su mještani Kolunića, sela nadomak Bosanskog Petrovca, makadamom hodili ka svojoj svetinji, juče je počelo asfaltiranje puta ka hramu Preobraženja Gospodnjeg.

Zvuk mašina i žamor radnika koji se probijaju kroz maglu probudio je juče mještane sela podno Osječenice, jednog od najstarijih u petrovačkoj opštini u kome se nalaze i ostaci hrišćanskog hrama manastira Panađur iz 12. vijeka, koji svjedoči o vijekovnom postojanju Srba u ovom selu. Put kojim su njihovi pradjedovi hodili da se pomole Bogu i upale svijeću za pokoj duša najmilijih konačno dobija novo ruho. I tek što su se mašine zagrijale, a prvi metri puta asfaltirani i sunce je obasjalo svetinju na brežuljku.

Protoprezviter-stavrofor Zdravko Bogojević, paroh treće parohije petrovačke uz blagoslov episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, krenuo je u ovaj projekat zajedno sa vjernicima i prijateljima i iz drugih sela, kao i onima koji rasuti na sve strane svijeta nisu zaboravili zavičaj i koji uplaćuju novac koliko mogu da bi ovaj projekat uspješno bio završen.

- Za kratko vrijeme sakupili smo novac da krenemo u projekat. Vjerujem da će za petnaestak dana sve biti završeno. Do sada je ovaj put održavan tako što je nasipan, ali bi voda odnijela pijesak i opet bi bili na početku - ispričao je za “Glas Srpske” paroh Bogojević, dodajući da je put koji vodi do centralnog groblja u Koluniću, hrama i crkvenoopštinskog kulturnog centra “Petar Mirković”, dužine 1.100 metara.

Investitor ovog projekta je Crkvena opština Kolunić, a izvođač radova preduzeće “Mrkonjić putevi”, koje godinama održava taj put.

Put ka svetinji, priča Bogojević, nije značajan samo za pravoslavne povratnike u ovom kraju, već i njihove komšije Bošnjake, jer centar “Petar Mirković” ustupaju i dobronamjernim ljudima druge vjere.

- Ugostili smo ljetos Vijeće mladih Unsko-sanskog kantona, kao i speleologe ne pitajući za vjeru i naciju - kazao je Bogojević.

Posebnu zahvalnost izrazio je pjevaču Nikoli Rokviću, koji nije zaboravio rodni kraj svoga oca Marinka, doajena narodne muzike.

- Kada smo bili na četrdesetodnevnom pomenu Marinku upitao me je kako može da pomogne i tada sam pomenuo asfaltiranje puta. Materijalna pomoć, ali i podrška nisu izostale - kazao je Bogojević.

Nikola Rokvić je za “Glas” istakao da je veoma radostan što su svi zajedno uspjeli da asfaltiraju put i da pomognu svom narodu.

- Put do crkve ne znači samo puki asfalt, već putokaz i smer čovekov ka svom postojanju, ka nečemu što nas je održalo i drži u životu - poručio je Rokvić.

Hram Preobraženja Gospodnjeg u Koluniću datira iz 1592. godine.

Donacije

Paroh Zdravko Bogojević ispričao je da je najveći iznos za ovaj projekat 70.000 KM dodijelilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i raseljena lica Sarajevskog kantona, u čemu im je pomogao predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović.

- Sekretarijat za migracije i raseljena lica RS nam je obećao 10.000 maraka i nadam se da će i to biti uplaćeno - rekao je Bogojević.

Uz podršku načelnika Mahmuta Jukića, obezbijedili su 30.000 KM od Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, a uz pomoć odbornika u lokalnom parlamentu Milana Bursaća, rodom iz Kolunića, još 12.000 od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u USK, dok je pjevač Nikola Rokvić donirao 18.000 maraka, a sav ostali iznos vjerni narod koji i dalje pomaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana