Нови пут до светиње у Колунићу путоказ живота

Милијана Латиновић
Нови пут до светиње у Колунићу путоказ живота

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Након скоро четири и по вијека колико су мјештани Колунића, села надомак Босанског Петровца, макадамом ходили ка својој светињи, јуче је почело асфалтирање пута ка храму Преображења Господњег.

Звук машина и жамор радника који се пробијају кроз маглу пробудио је јуче мјештане села подно Осјеченице, једног од најстаријих у петровачкој општини у коме се налазе и остаци хришћанског храма манастира Панађур из 12. вијека, који свједочи о вијековном постојању Срба у овом селу. Пут којим су њихови прадједови ходили да се помоле Богу и упале свијећу за покој душа најмилијих коначно добија ново рухо. И тек што су се машине загријале, а први метри пута асфалтирани и сунце је обасјало светињу на брежуљку.

Протопрезвитер-ставрофор Здравко Богојевић, парох треће парохије петровачке уз благослов епископа бихаћко-петровачког Сергија, кренуо је у овај пројекат заједно са вјерницима и пријатељима и из других села, као и онима који расути на све стране свијета нису заборавили завичај и који уплаћују новац колико могу да би овај пројекат успјешно био завршен.

- За кратко вријеме сакупили смо новац да кренемо у пројекат. Вјерујем да ће за петнаестак дана све бити завршено. До сада је овај пут одржаван тако што је насипан, али би вода однијела пијесак и опет би били на почетку - испричао је за “Глас Српске” парох Богојевић, додајући да је пут који води до централног гробља у Колунићу, храма и црквеноопштинског културног центра “Петар Мирковић”, дужине 1.100 метара.

Инвеститор овог пројекта је Црквена општина Колунић, а извођач радова предузеће “Мркоњић путеви”, које годинама одржава тај пут.

Пут ка светињи, прича Богојевић, није значајан само за православне повратнике у овом крају, већ и њихове комшије Бошњаке, јер центар “Петар Мирковић” уступају и добронамјерним људима друге вјере.

- Угостили смо љетос Вијеће младих Унско-санског кантона, као и спелеологе не питајући за вјеру и нацију - казао је Богојевић.

Посебну захвалност изразио је пјевачу Николи Роквићу, који није заборавио родни крај свога оца Маринка, доајена народне музике.

- Када смо били на четрдесетодневном помену Маринку упитао ме је како може да помогне и тада сам поменуо асфалтирање пута. Материјална помоћ, али и подршка нису изостале - казао је Богојевић.

Никола Роквић је за “Глас” истакао да је веома радостан што су сви заједно успјели да асфалтирају пут и да помогну свом народу.

- Пут до цркве не значи само пуки асфалт, већ путоказ и смер човеков ка свом постојању, ка нечему што нас је одржало и држи у животу - поручио је Роквић.

Храм Преображења Господњег у Колунићу датира из 1592. године.

Донације

Парох Здравко Богојевић испричао је да је највећи износ за овај пројекат 70.000 КМ додијелило Министарство за рад, социјалну политику и расељена лица Сарајевског кантона, у чему им је помогао предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић.

- Секретаријат за миграције и расељена лица РС нам је обећао 10.000 марака и надам се да ће и то бити уплаћено - рекао је Богојевић.

Уз подршку начелника Махмута Јукића, обезбиједили су 30.000 КМ од Федералног министарства расељених лица и избјеглица, а уз помоћ одборника у локалном парламенту Милана Бурсаћа, родом из Колунића, још 12.000 од Министарства образовања, науке, културе и спорта у УСК, док је пјевач Никола Роквић донирао 18.000 марака, а сав остали износ вјерни народ који и даље помаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана