Завршено такмичење из пружања прве помоћи: Ученици показали завидно знање

ГС
Завршено такмичење из пружања прве помоћи: Ученици показали завидно знање

КНЕЖЕВО- У сигурним смо рукама. Може се то закључити након регионалног такмичења у пружању прве помоћи одржаном у Кнежеву, у организацији Црвеног крста.

На такмичењу је учествовало 14 екипа, осам подмлатка (основне школе) и 6 омладине (средње школе) из градова и општина са подручја бањалучке регије.

У категорији подмлатка побједу је однијела екипа из бањалучке Основне школе "Иван Горан Ковачић", док су у категорији омладине најбоље знање показали ученици Гимназије Бањалука.

Иако је догађај био такмичарског карактера, јер побједници иду на републичко такмичење сљедећег мјесеца у Пале, преовладавали су дружење и добра атмосфера.

Судије су имале изузетно тежак посао јер су сви тимови показали завидно знање у пружању прве помоћи, а организатори нису крили задовољство због посвећености учесника.

Симулације санирања физичких повреда, пружања прве помоћи у случају напада изазваних неким болестима или временским неприликама и помоћ повријеђенима након пожара или експлозије, само су неки од сценарија које смо могли да видимо на такмичарском полигону, пише АТВ.

- Из Кнежева шаљемо једну слику лијепу у Републику Српску. Та слика огледа се као слика знања, младости и љепоте подмладака и омладинаца из области по чему је Црвени крст препознат. Они су већ шампиони, да су савладали ову значајну хуманитарну активност и да могу бити шампиони у погледу спашавања живота у неким ситуацијама- рекао је генерални секретар Црвеног крста Рајко Лазић.

Додао је да је овај догађај једна од етапних фаза у припремама за Републичко такмичење.

- Ми већ припремамо полигоне и то је завршни чин за ову годину, тако да ће сигурно окупити најбоље екипе из цијеле Републике Српске - истакао је Лазић.

Борко Девић, секретар Регионалног одбора Црвеног крста истакао је задовољство организацијом и одзивом екипа, те нагласио да овакви догађаји дижу свијест о хуманости и важности знања из пружања прве помоћи.

-Ови сви млади људи овдје су обучени да пруже прву помоћ. То значи, не дај Боже да се нешто деси, да су они оспособљени да пруже прву помоћ док не дођу медицинске екипе које даље збрињавање повријеђених, а највећи значај је у томе да прва помоћ спашава живот- нагласио је Девић.

На такмичењу су учествовали ученици из Бањалуке, Градишке, Прњавора, Српца, Челинца, Лакташа и Котор Вароша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана