Niče crkva u Prebilovcima

Ratomir Mijanović
Niče crkva u Prebilovcima

Trebinje - Izgradnja hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima trebalo bi da počne uskoro. Građevinari su obilježili plac za crkvu i započeli dopremanje materijala, ali nedostaje novca za izgradnju.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkvena opština Čapljina, proteklog vikenda je uvela u radilište radnike preduzeća "Gemaks" iz Mostara, kojem su povjereni radovi izgradnje pravoslavne svetinje u dolini Neretve.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije nedavno je najavio da će ove godine početi obnova hrama u Prebilovcima, gdje je izvršen "dupli genocid nad srpskim narodom i minirane kosti onih koji su stradali prošlog rata".

- Ukoliko uspijemo uz pomoć Srba širom svijeta da izgradimo ovu crkvu, ona će neizrecivo izgraditi nas. Nemamo mi ništa protiv Srebrenice, ni protiv poštovanja žrtava srebreničkih, ali ako mi ne budemo poštovali žrtve prebilovačke i hercegovačke, onda je teško da očekujemo da će u BiH postojati pravilan odnos prema žrtvama - smatra vladika Grigorije.

Vaskrsenju crkve u Prebilovcima veliku podršku, između ostalih, dao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Očekujemo skoro potpisivanje ugovora i već smo počeli prve radove na uređenju prostora i ograđivanju zemljišta. Rok za izgradnju je 365 radnih dana, a prikupljen je dio novca koji je dovoljan tek za pripremne radove. Očekujemo pomoć nadležnih institucija RS i predstojeći privredni sajam u Mostaru biće svakako prilika da u Prebilovce dođu i Milorad Dodik, kao i premijer Željka Cvijanović - rekao je paroh čapljinski jerej Danilo Boro.

On je istakao da novac prikupljaju potomci prebilovačkih žrtava, koji žive širom svijeta, ali nada se da će se i drugi odazvati i pomoći obnovu ove pravoslavne svetinje.

Po njegovim riječima, angažovanje vladike Grigorija i predsjednika RS da hram u Prebilovcima bude obnovljen predstavlja veliko ohrabrenje.

Ustaške žrtve

Tokom ljeta 1941. godine ustaše su u brojnim kraškim jamama, rijekama i drugim stratištima poubijale više od 4.000 Srba iz Donje Hercegovine. Samo iz Prebilovaca, od 1.000 stanovnika, ubijeno je njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami kod Međugorja, u koju su živi gurnuti 6. avgusta 1941. godine.

Slava crkve u Dubrovniku

Vladika Grigorije služio je u nedjelju svetu arhijerejsku liturgiju u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog blagovještenja u Dubrovniku, koja obilježava krsnu slavu Blagovijesti.
- Da Bog da da se i mi prosvijetimo i da budemo spremni za život i da naš hod uvijek bude hod prema životu, a da naš život bude pun nade, radosti i jevanđelja - poručio je vladika Grigorije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana