Mještani srbačkih sela dobili izlaz na autoput

D.J., Srna
Mještani srbačkih sela dobili izlaz na autoput

SRBAC - Mještani Nožičkog i Starog Martinca kod Srpca dočekali su nakon 37 godina da dobiju novi asfalt u svom selu, zahvaljući projektu izgradnje mreže autoputeva u Republici Srpskoj sa pristupnim putevima.

Ova dva sela našla su se na putnoj trasi dugoj 10,5 kilometara koja povezuje Srbac i Laktaše i omogućava izlaz na autoput "9. januar".

Svečanom otvaranju rekonstruisane saobraćajnice prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je istakao da ovom putu gravitira oko 2.000 mještana među kojima je jako puno mladih.

- Na taj način, oni se još više zbližavaju sa Banjalukom i drugim većim centrima u Srpskoj a ujedno se mijenja i poboljšava kvalitet života - istakao je on.

Predsjednica RS Željka Cvijanović je istakla da je izgradnja puteva i druge infrastrukture jedan je od načina da se mladi zadrže na selu, ali i u Republici Srpskoj.

- Ovaj put je značajan jer se povezuje sa autoputem "9. januar" i time stvara nove pretpostavke za razvoj ruralnog dijela Srpca i Laktaša - rekla je ona.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je danas veliki dan za opštinu ali i cijeli region, jer će ovom dijelu Srpske biti data nova razvojna šansa.

- Put prolazi i kroz naselje Crnaja gdje se nalazi industrijska zona što će definitivno biti stimulans za razvoj privrede - rekao je Dragosavljević. Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nožičko Milorad Vranić kaže da mještani njihovog sela i susjednog Martinca već 37 godina neprestano slave dolazak asfalta u njihovo selo.

- Te 1982. godine osnovali smo udruženje građana "Novi asfalt" i donijeli odluku da svake godine organizujemo veselje povodom rekonstrukcije puta. Čak i onda kada je put prethodnih godina toliko bio oštećen i postao neuslovan za saobraćaj, mi smo slavili u nadi da ćemo jednog dana ponovo dobiti novi asfalt. I to se obistinilo - rekao je Vranić.

Svečanom otvaranju puta prisustvovala je i ministarka finansija RS Zora Vidović i drugi zvaničnici iz cijele Srpske, kao i više stotina mještana i gostiju iz Srpca i susjednih opština. Vrijednost projekta iznosila je 2,6 miliona KM, investitor je bilo preduzeće "Autoputevi RS", dok je na gradilištu bilo angažovano građevinsko preduzeće "Integral Inženjering" iz Laktaša.

 

Dodik: Novi put od Crnaja do Šeškovaca poboljšava kvalitet života i zadržava mlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Srpcu da rekonstruisani put od Crnaja do Šeškovaca poboljšava kvalitet života mještana, ističući da je izgradnja ovog puta podržana zbog velikog broja mladih koji žive na tom podurčju.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je uspješno završen ovaj projekat i dodao da će to u komunikacijskom i u svakom drugom smislu mnogo značiti za oko 2.000 ljudi koji žive na ovom području.

"Ovo je kraj koji je ostao nedirnut značajnijim razvojni projektima i ovo je po vrijednosti najveći infrastrukturni projekat", rekao je Dodik novinarima nakon otvaranja rekonstruisanog puta.

On je podsjetio da je ranije asfaltiran put od Martinca prema Nožičkom, te dionica kroz opštinu Laktaši, od Šeškovaca do Drugovića.

"Sada je ovo integralni putni pravac koji približava ljude ovog kraja Banjaluci i drugim centrima, te auto-putu ž9. januarž. On sa sobom donosi sve benefite koje možemo da zamislimo", naveo je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana