Mještani Javorana traže pripajanje Banjaluci, ne žele više biti dio Kneževa

G.S.
Mještani Javorana traže pripajanje Banjaluci, ne žele više biti dio Kneževa

BANjALUKA - Poslanik PDP u parlamentu Srpske, Nebojša Drinić pozvao je izvršnu vlast da riješi pitanje sela Javorani, koje teritorijalno pripada opštini Kneževo, ali mještani ovog sela ne mogu da organizuju život mimo Banjaluke.

Više od 95 odsto stanovnika Javorana, koje predvodi lokalni sveštenik, potpisalo je peticiju za pripajanje njihovog sela gradu Banjaluci, zbog maćehinskog odnosa opštinske vlasti Kneževa. Riječ je o 240 domaćinstava. Smatram da je ova inicijativa racionalna. Zato sam danas glas naroda ovog kraja u republičkom parlamentu istakao je Drinić tokom skupštineske rasprave o Nacrtu zakona o pripajanju dijela grada Zvornika opštini Lopare.

On je napomenuo da će podržati Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornika opštini Lopare.

"Na prvom mjestu svima nama treba da bude kvalitet života građana", apostrofirao je Drinić.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić izrazila je spremnost da u narednom periodu organizuje sastanak sa predstavnicima sela Javorani, na kojem bi bilo riječi o njihovoj inicijativi.

"Radimo u skladu sa Zakonom o teritorialnoj organizaciji Republike Srpske i Ustavom Republike Srpske, a s ciljem poboljšanja uslova života građana. Spremni smo da u narednom periodu razgovaramo sa mještanima Javorana o njihovim problemima", rekla je Jujićeva, prenosi Srpskainfo.

Podsjetila je da će, u skladu sa Nacrtom zakona o pripajanju dijela grada Zvornika opštini Lopare, biti pripojen dio naseljenog mjesta Kiseljak (mjesto Završje) na zvorničkom području, naseljenom mjestu Podgora na području Lopara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana