Malim proizvođačima skraćen put do kupaca

Danijela Bajić
Malim proizvođačima skraćen put do kupaca

BANjALUKA - Zahvaljujući projektu “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima” mali poljoprivredni proizvođači u Srpskoj postali su vidljiviji, a njihovi proizvodi sve traženiji.

Ovaj projekat, za čije je sprovođenje zadužena Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, već treću godinu zaredom daje podršku proizvođačima koji imaju kooperantsku proizvodnju sa firmama, zadrugama ili udruženjima. U okviru ovog projekta, kako su naveli u resornom ministarstvu, formirano je sedam regionalnih klastera čiji je cilj organizovan pristup poljoprivrednoj proizvodnji.

- Sa klasterima smo, između ostalog, radili na razvoju platforme za onlajn promociju poljoprivrednih proizvođača. Platforma “Plodovi sela” trenutno ima više od 450 proizvođača i organizacija, odnosno udruženja i zadruga - rekli su u ministarstvu.

Prema riječima menadžera ovog projekta Dragana Vučkovića, paralelno sa tim radi se i na promociji poljoprivrednih proizvoda.

- Brendirali smo slatinski paradajz, a u toku je brendiranje boričkog krompira. Na ovaj način pružamo i marketinšku podršku poljoprivrednim proizvođačima - istakao je Vučković.

Dodaje da će ovaj projekat biti završen do marta 2022. godine, a u planu za naredni period je nastavak podrške za realizaciju uglavnom višegodišnjih biznis planova.

- Cilj projekta je da omogući malim proizvođačima da se integrišu u perspektivne lance i povežu sa tržištem. Naše želja je da, između ostalog, što više poljoprivrednika zasnuje nove proizvodnje, koje će biti perspektivne - naglasio je Vučković i podsjetio da je ove godine u okviru projekta podijeljeno 9.000 sjetvenih paketa za najugroženije kategorije u svim lokalnim zajednicama.

Ukupna vrijednost svih investicija je, kaže, bila oko 8,5 miliona KM, od čega je pet miliona izdvojeno iz projekta, a obuhvaćeno je 12.500 korisnika.

- Kroz 50 biznis planova koje smo realizovali urađeni su i start paketi za uspostavljanje kooperantske proizvodnje sa proizvođačkim organizacijama i firmama koje rade otkup proizvoda - rekao je Vučković i naglasio da će već iduće godine premašiti zadate ciljeve poput broja korisnika.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da su pomaci u razvoju konkurentnosti u ruralnim područjima Srpske vidljivi, ali da još na tome treba raditi.

- Način na koji to radi nadležno ministarstvo je za svaku pohvalu, posebno sad u ovim uslovima, kada je onlajn prodaja i kupovina dobila na značaju - kazao je Marinković i dodao da su mali poljoprivredni proizvođači i te kako značajni u Srpskoj.

Poljoprivrednik Marinko Marić iz okoline Banjaluke kaže da mu je podrška nadležnih dala vjetar u leđa kada je u pitanju proširenje proizvodnje.

- Ranije smo uglavnom sijali za svoje potrebe, međutim ove godine smo, imajući u vidu okolnosti zbog virusa korona, ali i zahvaljujući pomoći nadležnih, odlučili da zasijemo više krompira i kukuruza, koje smo prodali - kazao je Marić.

Klasteri

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su da su klasteri raspoređeni u Banjaluci, Gradišci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Klasteri se mogu organizovati kao d.o.o. ili udruženje. Razlika između zadruga i klastera je, kako su ranije objasnili, u tome što se zadruge bave lokalnim razvojem i problemima, dok je svrha klastera regionalnog karaktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana