Малим произвођачима скраћен пут до купаца

Данијела Бајић
Малим произвођачима скраћен пут до купаца

БАЊАЛУКА - Захваљујући пројекту “Развој конкурентности у руралним подручјима” мали пољопривредни произвођачи у Српској постали су видљивији, а њихови производи све траженији.

Овај пројекат, за чије је спровођење задужена Јединица за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, већ трећу годину заредом даје подршку произвођачима који имају кооперантску производњу са фирмама, задругама или удружењима. У оквиру овог пројекта, како су навели у ресорном министарству, формирано је седам регионалних кластера чији је циљ организован приступ пољопривредној производњи.

- Са кластерима смо, између осталог, радили на развоју платформе за онлајн промоцију пољопривредних произвођача. Платформа “Плодови села” тренутно има више од 450 произвођача и организација, односно удружења и задруга - рекли су у министарству.

Према ријечима менаџера овог пројекта Драгана Вучковића, паралелно са тим ради се и на промоцији пољопривредних производа.

- Брендирали смо слатински парадајз, а у току је брендирање боричког кромпира. На овај начин пружамо и маркетиншку подршку пољопривредним произвођачима - истакао је Вучковић.

Додаје да ће овај пројекат бити завршен до марта 2022. године, а у плану за наредни период је наставак подршке за реализацију углавном вишегодишњих бизнис планова.

- Циљ пројекта је да омогући малим произвођачима да се интегришу у перспективне ланце и повежу са тржиштем. Наше жеља је да, између осталог, што више пољопривредника заснује нове производње, које ће бити перспективне - нагласио је Вучковић и подсјетио да је ове године у оквиру пројекта подијељено 9.000 сјетвених пакета за најугроженије категорије у свим локалним заједницама.

Укупна вриједност свих инвестиција је, каже, била око 8,5 милиона КМ, од чега је пет милиона издвојено из пројекта, а обухваћено је 12.500 корисника.

- Кроз 50 бизнис планова које смо реализовали урађени су и старт пакети за успостављање кооперантске производње са произвођачким организацијама и фирмама које раде откуп производа - рекао је Вучковић и нагласио да ће већ идуће године премашити задате циљеве попут броја корисника.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да су помаци у развоју конкурентности у руралним подручјима Српске видљиви, али да још на томе треба радити.

- Начин на који то ради надлежно министарство је за сваку похвалу, посебно сад у овим условима, када је онлајн продаја и куповина добила на значају - казао је Маринковић и додао да су мали пољопривредни произвођачи и те како значајни у Српској.

Пољопривредник Маринко Марић из околине Бањалуке каже да му је подршка надлежних дала вјетар у леђа када је у питању проширење производње.

- Раније смо углавном сијали за своје потребе, међутим ове године смо, имајући у виду околности због вируса корона, али и захваљујући помоћи надлежних, одлучили да засијемо више кромпира и кукуруза, које смо продали - казао је Марић.

Кластери

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су да су кластери распоређени у Бањалуци, Градишци, Приједору, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу. Кластери се могу организовати као д.о.о. или удружење. Разлика између задруга и кластера је, како су раније објаснили, у томе што се задруге баве локалним развојем и проблемима, док је сврха кластера регионалног карактера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана