Maja Karać, ponosna dobitnica Svetosavske nagrade: Kvalitetnije obrazovanje životna misija

Jana Kezić
Maja Karać, ponosna dobitnica Svetosavske nagrade: Kvalitetnije obrazovanje životna misija

BANjALUKA - Put koji izaberemo nekada nosi uspone i padove, ali bitno je ostati istrajan i slijediti svoje snove, a osim toga veoma je važno u sebi pronaći strast prema stvaralaštvu, jer ako to imamo, možemo postići sve.

Ovim riječima razgovor za “Glas Srpske” započela je učiteljica banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić” Maja Karać, dobitnica Svetosavske nagrade koju joj je nedavno dodijelilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Nakon što me je nagradila Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, moj rad je takođe okićen nagradom koja je sveobuhvatna kruna rada i zalaganja pojedinca. Nagradu sam dobila za izuzetne postignute rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece i učenika, kao i za doprinos kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u Srpskoj - rekla je Karaćeva.

Kaže da joj je velika čast što je baš njoj pripalo da bude kandidovana od strane Nastavničkog vijeća, naglasivši da kriterijumi koje je bilo potrebno ispuniti za Svetosavsku nagradu, kao i njen naziv, dovoljno govore o značaju.

- Da imam veliku podršku uprave škole u kojoj sam zaposlena i mojih kolega takođe svjedoči i priznanje koje mi je uručeno na Svetosavskoj akademiji u našoj školi. Zadovoljstvo je biti dio kolektiva koji ide putem svetosavlja i pomjera granice u obrazovanju - kazala je Karaćeva.

Priznanje, kako objašnjava, predstavlja veliku motivaciju za dalji rad.

- To što potvrda dolazi od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS u meni budi poseban osjećaj. Nagrada je veliki podsticaj za nizanje narednih uspjeha, kako za mene lično, tako i za čitav kolektiv Osnovne škole “Branko Ćopić” Banjaluka, jer svaki doprinos nas pojedinaca dovodi do uspjeha i poboljšanja rada same ustanove - rekla je Karaćeva.

Uprava škole, kako kaže, podržava rad nastavnika, a to je od velikog značaja. Objasnila je da ovo veliko priznanje predstavlja potvrdu da sve ono što radi u učionici ima veliku vrijednost i smisao.

- Ona se može dobiti samo jednom u životu i predstavlja krunu u karijeri prosvjetnog radnika. Svakako je potvrda da vrijedi raditi i da su učenici osnovna motivacija i inspiracija da na tom putu i dalje tako nastavimo - rekla je Karaćeva.

Mladima poručuje da je potrebno biti dovoljno nadahnut, gajiti vrline u sebi, a rezultati će doći.

- Poručujem im da ne odustaju od svojih ideja i snova, jer sigurna sam da će zalaganje, trud i prosvećenost, a prije svega ljubav i strast prema putu kojim izaberu krenuti, pobijediti - rekla je Karaćeva.

Ambasadori

Maja Karać kaže da će ponos koji je osjećala tokom dodjele nagrada na svečanoj manifestaciji održanoj proteklog vikenda pamtiti cijelog života. Naglašava da je Srpska i ove godine dobila ambasadore koji će sada još više promovisati nastavničku profesiju, koja to istinski i zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana