Маја Караћ, поносна добитница Светосавске награде: Квалитетније образовање животна мисија

Јана Кезић
Маја Караћ, поносна добитница Светосавске награде: Квалитетније образовање животна мисија

БАЊАЛУКА - Пут који изаберемо некада носи успоне и падове, али битно је остати истрајан и слиједити своје снове, а осим тога веома је важно у себи пронаћи страст према стваралаштву, јер ако то имамо, можемо постићи све.

Овим ријечима разговор за “Глас Српске” започела је учитељица бањалучке Основне школе “Бранко Ћопић” Маја Караћ, добитница Светосавске награде коју јој је недавно додијелило Министарство просвјете и културе Републике Српске.

- Након што ме је наградила Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије, мој рад је такође окићен наградом која је свеобухватна круна рада и залагања појединца. Награду сам добила за изузетне постигнуте резултате у области васпитања и образовања дјеце и ученика, као и за допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Српској - рекла је Караћева.

Каже да јој је велика част што је баш њој припало да буде кандидована од стране Наставничког вијећа, нагласивши да критеријуми које је било потребно испунити за Светосавску награду, као и њен назив, довољно говоре о значају.

- Да имам велику подршку управе школе у којој сам запослена и мојих колега такође свједочи и признање које ми је уручено на Светосавској академији у нашој школи. Задовољство је бити дио колектива који иде путем светосавља и помјера границе у образовању - казала је Караћева.

Признање, како објашњава, представља велику мотивацију за даљи рад.

- То што потврда долази од стране Министарства просвјете и културе РС у мени буди посебан осјећај. Награда је велики подстицај за низање наредних успјеха, како за мене лично, тако и за читав колектив Основне школе “Бранко Ћопић” Бањалука, јер сваки допринос нас појединаца доводи до успјеха и побољшања рада саме установе - рекла је Караћева.

Управа школе, како каже, подржава рад наставника, а то је од великог значаја. Објаснила је да ово велико признање представља потврду да све оно што ради у учионици има велику вриједност и смисао.

- Она се може добити само једном у животу и представља круну у каријери просвјетног радника. Свакако је потврда да вриједи радити и да су ученици основна мотивација и инспирација да на том путу и даље тако наставимо - рекла је Караћева.

Младима поручује да је потребно бити довољно надахнут, гајити врлине у себи, а резултати ће доћи.

- Поручујем им да не одустају од својих идеја и снова, јер сигурна сам да ће залагање, труд и просвећеност, а прије свега љубав и страст према путу којим изаберу кренути, побиједити - рекла је Караћева.

Амбасадори

Маја Караћ каже да ће понос који је осјећала током додјеле награда на свечаној манифестацији одржаној протеклог викенда памтити цијелог живота. Наглашава да је Српска и ове године добила амбасадоре који ће сада још више промовисати наставничку професију, која то истински и заслужује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана