Katić: Broja investiranja u infastrukturu za godinu dana

Srna
Katić: Broja investiranja u infastrukturu za godinu dana

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Brojne investicije u infrastrukturu u opštinu Istočno Novo Sarajevo obilježile su proteklih godinu dana, izjavio je načelnik Jovan Katić na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave opštine Spasovdana.

Katić je naveo da su od prošlog do ovog Spasovdana brojni infrastrukturni projekti realizovani u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

On je pojasnio da je riječ višegodišnjim projektima, o izgradnji objekata studentskih domova, Rektorata, Muzičke akademije, koncertne dvorane i ostalog što Vlada u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i sa ovom opštinom finansira.

Katić je istakao da je Istočno Novo Sarajevo rijetka lokalna zajednica u Republici Srpkoj koja ima problem gdje da smjesti sve mališane koji pohađaju osnovnu školu.

“Sljedeći bitan projekat je izgradnja objekta osnovne škole. Tenderska dokumentacija je završena i vrlo brzo se očekuje potpisivanje ugovora i samim tim početak izgradnje škole”, rekao je Katić.

On je dodao da pokazuje i potreba za izgradnjom novog dječijeg vrtića gdje je takođe javna nabakva završena i očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju.

Prema njegovim riječima, prošlu godinu obilježila je izgradnja rekreacione zone u kompleksu bivše kasarne “Slaviša Vajner Čiča”, a da je najljepši projekat izgradnja vještačkog jezera.

Kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukuri, opština Istočno Novo Sarajevo realizavala je projekte kojim je omogućila da stanovnici koji žive u mjesnim zajednicama Toplik i Tilava mogu da dođu do centralnog dijela opštine uređenom saobraćajnicom, trotoarom, uz javnu rasvjetu.

“Ove godine planirano je 2,5 miliona KM za izgradnju saobraćajnica”, rekao je Katić i dodao da je prošlu godinu obilježilo rješavanje problema vodosnabdjevanja stanovnika opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Tokom svečane akademije uručene su povelje, plakete i zahvalnice opštine najzaslužnijim za predstavnicima institucija i pojedincima za razvoj ove lokalne zajednice.

Povelju je dobio i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić za izuzetan doprinos razvoju ove visokoškolske ustanove, koji je izrazio zahvalnost jer je prepoznata činjenica da Univerzitet stasava zajedno sa gradom Istočno Sarajevo i njegovim opštinama.

“Ovo je prilika da zahvalim i da po ko zna koji put da istaknem odličnu saradnju Univerziteta sa lokalnim zajednicama. Istočno Novo Sarajevo jako dobro to radi. Fascinira me sa koliko pažnje gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici pristupaju Univerzitetu”, rekao je Kulić.

Povelja opštine Istočno Novo Sarajevo pripala je ministru finansija Republike Srpske Zori Vidović, a riječ je o najvećem priznanju koje ova lokalna zajednica dodjeljuje zaslužnim pojedincima i ustanovama, odnosno kolektivima, koji su doprinijeli razvoju i poboljšanju uslova života svih njenih stanovnika. Priznanje će Vidovićevoj biti uručeno naknadno.

Posthumno je dodijeljena Povelja Opštine Istočno Novo Sarajevo Nedjeljku Zelenoviću, koju je preuzeo njegov sin Vladimir, ističući da mu je drago što su predstavnici ove lokalne zajednice prepoznali doprinos koji je njegov otac da u smislu razvoja kulture.

“Velika mi je čast, ali istovremeno žao, što povelju uzimam ja, a ne moj otac. Moj otac je više od 20 godina živio u Istočnom Novom Sarajevu i osam godina je bio direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Ovdje je stvarao i pisao svoja djela čime je dao doprinos razvoju kulture u našem gradu”, rekao je Vladimir Zelenović.

Opština Istočno Novo Sarajevo je povodom krsne slave i Dana opštine - Spasovdana pripremila bogat i raznovrstan program koji će trajati do subote, 27. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana