Jesenja brazda na 75.000 hektara

Milijana Latinović
Jesenja brazda na 75.000 hektara

Banjaluka - Jesenja sjetva na oranicama u Republici Srpskoj je pri kraju, a ratari će pšenicom, kao najvažnijom ozimom kulturom, zasijati 50.000 hektara, što je za oko sedam odsto više nego što je planirano.

Istakli su ovo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, naglasivši da će ukupne zasijane površine ove jeseni premašiti plan sjetve.

- Ozime kulture biće zasijane na 75.000 hektara, a osnovni razlog za povećanje sjetvenih površina su loša iskustva proizvođača sa proizvodnjom jarih usjeva ove godine, koje je uništila suša, kao i mjere podrške proizvodnji pšenice - naveli su iz Ministarstva i dodali da je sjetva završena na više od 80 odsto oranica.

Ističu da će ratari, osim pšenice, zasijati više i zobi, ječma, raži, ali i krmnog bilja neophodnog za ishranu stoke.

- Zbog smanjenog prinosa i kvaliteta stočne hrane proizvedene u ovoj godini proizvođači povećavaju površine pod krmnim biljem da bi u proljeće obezbijedili kvalitetnu stočnu hranu - rekli su u Ministarstvu i dodali da je krmnim biljem do sada zasijano oko 1.050 hektara.

Ističu da je zbog povećanja troškova obrade zemljišta i cijene goriva ove godine sjetva ozimih kultura skuplja za oko deset odsto u odnosu na prethodne.

- Troškovi sjetve pšenice iznose oko 1.100, ostalih strnih žita 1.200, a uljane repice oko 1.340 maraka po hektaru - istakli su u Ministarstvu i dodali da je mineralno đubrivo poskupjelo za gotovo tri odsto, a dizel gorivo za oko dva odsto.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić kaže da vremenske prilike idu na ruku poljoprivrednicima da bi sjetvu uspješno priveli kraju.

- Poljoprivrednici su prepoznali isplativost u proizvodnji pšenice jer Ministarstvo podstiče ovu vrstu proizvodnje - rekao je Nikolić.

Komentarišući poskupljenje jesenje sjetve, Nikolić kaže da čim Ministarstvo malo više novca obezbijedi za pomoć ratarima, prodavci repromaterijala povećaju cijene.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da je redovna isplata podsticaja u ovoj godini doprinijela tome da ratari zasiju veće površine ozimim kulturama. Usorac je podsjetio da je Ministarstvo ove godine obezbijedilo 120 litara regresiranog dizela po hektaru, kao i pomoć od 28 KM po hektaru.

Podsticaj za pšenicu

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice iznosi 200 maraka po hektaru. Dodaju da premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu iznosi 0,05 KM po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana