Jedino Erdogan može da utiče na Izetbegovića

Srna
Foto: GS

BEOGRAD - Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan jedini koji bi mogao da utiče na lidera SDA Bakira Izetbegovića da promijeni svoj odnos i zaista sarađuje.

"Na Izetbegovićev stav može da utiče samo Turska", rekao je Anđelković za "Politiku" povodom najavljenog razgovora Izetbegovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Anđelković sumnja da će Izetbegović na tom eventualnom sastanku pokazati dobru volju ili spremnost za bilo kakav dogovor, već će doći u Beograd samo da ne bi ispalo da neće da pregovara i da nije kooperativan. "To će pre da bude sabotaža mogućeg dogovora", istakao je Anđelković.

 

On je dodao da je situacija u BiH zabrinjavajuća i podsjeća da zapadni centri moći podržavaju njenu centralizaciju.

 

"Zbog toga se Republika Srpska i predstavnici hrvatskog naroda osećaju ugroženo, pa je sasvim razumljivo da je /srpski član Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik bio na sastanku sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem", naveo je Anđelković.

 

Istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović istakao je da se postavlja pitanje da li će Izetbegović uopšte otići na sastanak sa Vučićem, jer već sada trpi ogromne pritiske od takozvane probosanske opozicije u Sarajevu, koja se ne razlikuje od vlasti kada je riječ o antisrpskoj retorici.

 

Petrović je naveo da treba jasno reći da Izetbegović nije čovjek dijaloga, a sve govori da nije ni čovjek mira.

 

On smatra da je teško doći do bilo kakvog dogovora sa Izetbegovićem, jer SDA nikada nije odustala od svoje unitarističke i centralističke politike još od svog osnivanja 1991. godine.

 

Ocijenio je i da Rusija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, sve više insistira na jačanju institucionalnih kapaciteta Republike Srpske, kao i da već nekoliko godina postoji pristojna i zdravorazumska komunikacija između zvaničnog Zagreba i Banjaluke, jer bošnjački unitarizam predstavlja objektivnu opasnost na terenu i za Srbe i za Hrvate u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana