Једино Ердоган може да утиче на Изетбеговића

Срна
Foto: ГС

БЕОГРАД - Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган једини који би могао да утиче на лидера СДА Бакира Изетбеговића да промијени свој однос и заиста сарађује.

"На Изетбеговићев став може да утиче само Турска", рекао је Анђелковић за "Политику" поводом најављеног разговора Изетбеговића са предсједником Србије Александром Вучићем.

 

Анђелковић сумња да ће Изетбеговић на том евентуалном састанку показати добру вољу или спремност за било какав договор, већ ће доћи у Београд само да не би испало да неће да преговара и да није кооперативан. "То ће пре да буде саботажа могућег договора", истакао је Анђелковић.

 

Он је додао да је ситуација у БиХ забрињавајућа и подсјећа да западни центри моћи подржавају њену централизацију.

 

"Због тога се Република Српска и представници хрватског народа осећају угрожено, па је сасвим разумљиво да је /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик био на састанку са хрватским предсједником Зораном Милановићем", навео је Анђелковић.

 

Истраживач Института за европске студије Рајко Петровић истакао је да се поставља питање да ли ће Изетбеговић уопште отићи на састанак са Вучићем, јер већ сада трпи огромне притиске од такозване пробосанске опозиције у Сарајеву, која се не разликује од власти када је ријеч о антисрпској реторици.

 

Петровић је навео да треба јасно рећи да Изетбеговић није човјек дијалога, а све говори да није ни човјек мира.

 

Он сматра да је тешко доћи до било каквог договора са Изетбеговићем, јер СДА никада није одустала од своје унитаристичке и централистичке политике још од свог оснивања 1991. године.

 

Оцијенио је и да Русија, као један од гараната Дејтонског споразума, све више инсистира на јачању институционалних капацитета Републике Српске, као и да већ неколико година постоји пристојна и здраворазумска комуникација између званичног Загреба и Бањалуке, јер бошњачки унитаризам представља објективну опасност на терену и за Србе и за Хрвате у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана