Gradiška postala osmi grad u Republici Srpskoj

Milan Vujić
Gradiška postala osmi grad u Republici Srpskoj

Gradiška - Odbornici Skupštine opštine Gradiška na vanrednoj sjednici u petak su usvojili odluke o formiranju organa Grada Gradiška, izmjenama Statuta, formiranju službe Skupštine grada i izmjenama skupštinskog poslovnika, čime je Gradiška i zvanično postala osmi grad u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Zoran Adžić čestitao je svim građanima i istakao da je Gradiška dosanjala svoj san.

- Sticanje statusa grada obavezuje nas da svi zajedno gradimo bolji ambijent za život i stvaramo uslove za infrastrukturni i privredni razvoj. Naša je obaveza da što više mladih uključimo u sve aktivnosti, da oni budu nova snaga i stvaraju uslove da mogu da ovdje ostanu da žive i rade. Sada ćemo imati bolju priliku i veće mogućnosti da samostalno gradimo Gradišku, te da u saradnji sa Vladom RS i Savjetom ministara BiH nastojimo da za deceniju budemo zaista jedan od srednjoevropskih gradova - naglasio je Adžić. Status grada ne treba shvatati formalno, istakao je Adžić i naglasio da taj status treba da podstakne lokalnu vlast da još više radi na razvoju Gradiške.

- Želimo da gradimo infrastrukturu i nove sadržaje kako bi Gradiška za petnaestak godina dobila obrise modernog evropskog grada, na ponos svih njenih građana. Za to su potrebna ogromna sredstva, a svjesni smo stanja u našem budžetu, zbog čega smo se opredijelili da u komunikaciji sa evropskim razvojnim agencijama, Evropskom komisijom i drugim donatorima tražimo grantove za dalji razvoj grada - dodao je Adžić.

Procedura dobijanja statusa grada započeta na sjednici Skupštine opštine Gradiška u februaru 2017. godine.

Adžić je podsjetio da su republičke vlasti uložile mnogo sredstva da bi Gradiška infrastrukturno bila izgrađena i dobila obrise grada.

U Gradišci je ranije reorganizovana i Stanica javne bezbjednosti, koja je postala Policijska uprava i u čijoj nadležnosti je ne samo Gradiška već i opština Srbac. Pojedine institucije će takođe doživjeti reorganizaciju poput Tužilaštva i Okružnog suda.

Građani i privrednici kažu da sticanje statusa grada, Gradišci može donijeti samo dobrobit i bolje uslove za život i razvoj.

Direktor kompanije “Sladojević” Srećko Sladojević ističe da mu je izuzetno drago što je napokon Gradiška dobila status grada, jer ona to zaslužuje prema privrednom razvoju.

- Doprinos u dobijanju statusa grada velikim dijelom su dali i gradiški privrednici. Vjerujemo da će Gradiška nastaviti putem razvoja i da će u budućnosti ona biti važan faktor razvoja regije s obzirom na to da se nalazimo na vratima Evropske unije - naglasio je Sladojević.

 Zaposlenost

Gradiška ima oko 49.200 stanovnika, što je za 800 manje od zakonom propisanog broja, ali stopa zaposlenosti je veća tri procenta od republičkog prosjeka.

Gradiška se, prema pisanim dokumentima, prvi put pominje 1295. godina pod imenom Donja Gradiška.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana