Градишка постала осми град у Републици Српској

Милан Вујић
Градишка постала осми град у Републици Српској

Градишка - Одборници Скупштине општине Градишка на ванредној сједници у петак су усвојили одлуке о формирању органа Града Градишка, измјенама Статута, формирању службе Скупштине града и измјенама скупштинског пословника, чиме је Градишка и званично постала осми град у Републици Српској.

Градоначелник Зоран Аџић честитао је свим грађанима и истакао да је Градишка досањала свој сан.

- Стицање статуса града обавезује нас да сви заједно градимо бољи амбијент за живот и стварамо услове за инфраструктурни и привредни развој. Наша је обавеза да што више младих укључимо у све активности, да они буду нова снага и стварају услове да могу да овдје остану да живе и раде. Сада ћемо имати бољу прилику и веће могућности да самостално градимо Градишку, те да у сарадњи са Владом РС и Савјетом министара БиХ настојимо да за деценију будемо заиста један од средњоевропских градова - нагласио је Аџић. Статус града не треба схватати формално, истакао је Аџић и нагласио да тај статус треба да подстакне локалну власт да још више ради на развоју Градишке.

- Желимо да градимо инфраструктуру и нове садржаје како би Градишка за петнаестак година добила обрисе модерног европског града, на понос свих њених грађана. За то су потребна огромна средства, а свјесни смо стања у нашем буџету, због чега смо се опредијелили да у комуникацији са европским развојним агенцијама, Европском комисијом и другим донаторима тражимо грантове за даљи развој града - додао је Аџић.

Процедура добијања статуса града започета на сједници Скупштине општине Градишка у фебруару 2017. године.

Аџић је подсјетио да су републичке власти уложиле много средства да би Градишка инфраструктурно била изграђена и добила обрисе града.

У Градишци је раније реорганизована и Станица јавне безбједности, која је постала Полицијска управа и у чијој надлежности је не само Градишка већ и општина Србац. Поједине институције ће такође доживјети реорганизацију попут Тужилаштва и Окружног суда.

Грађани и привредници кажу да стицање статуса града, Градишци може донијети само добробит и боље услове за живот и развој.

Директор компаније “Сладојевић” Срећко Сладојевић истиче да му је изузетно драго што је напокон Градишка добила статус града, јер она то заслужује према привредном развоју.

- Допринос у добијању статуса града великим дијелом су дали и градишки привредници. Вјерујемо да ће Градишка наставити путем развоја и да ће у будућности она бити важан фактор развоја регије с обзиром на то да се налазимо на вратима Европске уније - нагласио је Сладојевић.

 Запосленост

Градишка има око 49.200 становника, што је за 800 мање од законом прописаног броја, али стопа запослености је већа три процента од републичког просјека.

Градишка се, према писаним документима, први пут помиње 1295. година под именом Доња Градишка.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана