Gostilj proglašen Zaštićenim staništem

Srna
Foto: Srna

DOBOJ- Proglašenje Zaštićenog staništa Gostilj, čija je osnovna vrijednost trava iva, daje pretpostavke dalje turističke valorizacije i brendiranja područja planine Ozren kao netaknutog prirodnog bisera, rekao je direktor Regionalnog muzeja u Doboju Nebojša Dragojlović.

On ističe da je proglašenjem Zaštićenog staništa Gostilj, koje se prostire na području grada Doboja na ukupnoj površini od oko 132 hektara, završen dvanaestogodišnji proces na institucionalizaciji te očuvanju ovog prirodnog i kulturnog nasljeđa.

"U elaboratu, odnosno odluci Vlade o zaštiti staništa Gostilj na Ozrenu, predviđena su dva rejona. U prvom koji se direktno odnosi na stanište trave ive strogo je zabranjena upotreba motornih vozila, a upravljač Šume Srpske ima obavezu da prilagođava teren razvoju ive i kontroliše njeno branje", kaže Dragojlović.

Na području drugog rejona definisano je pitanje postavljanje objekata, a po prethodnoj saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te resornog ministarstva.

"Kroz tu odluku Vlade zabranjena je bilo kakva eksploatacija mineralnih sirovina", rekao je Dragojlović novinarima u Doboju.

Dragojlović kaže da je prirodno stanište Gostilj jedino zaštićeno područje u ovoj lokalnoj zajednici, te podsjeća da dobojski Regionalni muzej od 2010. godine sprovodi aktivnosti na njegovoj zaštiti, uz podršku Gradske uprave Doboj i nadležnih institucija.

On je naveo da je element nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske "Branje trave ive na Ozrenu" 28. novembra 2018. uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Uneska.

Dragojlović kaže da je samo stvaranje nominacionog fajla bilo komplikovano usljed strogih kriterijuma Uneska, a sav proces oko kandidovanja je završen 2016. godine.

"Iako se prema Zakonu o kulturnim dobrima, elementi koji se nalaze na Uneskovoj listi tretiraju kao kulturna dobra od izuzetnog značaja, do kraja nije definisano ko tu šta radi", kaže Dragojlović.

On ističe da je Muzej, uz podršku Gradske uprave i nadležnih institucija, zbog toga pokrenuo inicijativu da po hitnom postupku Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa izvrši stručnu ekspertizu koja je pretočena u elaborat, a na osnovu kojeg je Vlada Srpske donijela odluku o Zaštićenom staništu "Gostilj".

Vlada Republike Srpske je krajem decembra prošle godine proglasila Zaštićeno stanište "Gostilj".

Ovom odlukom proglašeno je zaštićenim područje Gostilj na planini Ozren kao stanište trave ive, koja je i osnovna vrijednost područja.

Osim trave ive, florističkim istraživanjima utvrđeno je bogatstvo biljnim vrstama, od kojih su pojedine rijetke i značajne.

Na području, koje obuhvata površinu od 131,97 hektara i nalazi se na teritoriji grada Doboj, ustanovljen je dvostepeni režim zaštite, odnosno drugi i treći stepen.

Na površini pod režimom zaštite drugog stepena zabranjeno je, između ostalog, i sakupljanje i korišćenje strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, osim u naučno-istraživačke svrhe radi unapređenja prirodnih vrijednosti, kao i sakupljanje trave ive, osim simboličnog sakupljanja na dan "Branje trave ive na Ozrenu", uz obaveznu upotrebu makaza.

Za upravljača područja određeno je Šumsko gazdinstvo "Doboj" u Doboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana