Гостиљ проглашен Заштићеним стаништем

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Проглашење Заштићеног станишта Гостиљ, чија је основна вриједност трава ива, даје претпоставке даље туристичке валоризације и брендирања подручја планине Озрен као нетакнутог природног бисера, рекао је директор Регионалног музеја у Добоју Небојша Драгојловић.

Он истиче да је проглашењем Заштићеног станишта Гостиљ, које се простире на подручју града Добоја на укупној површини од око 132 хектара, завршен дванаестогодишњи процес на институционализацији те очувању овог природног и културног насљеђа.

"У елаборату, односно одлуци Владе о заштити станишта Гостиљ на Озрену, предвиђена су два рејона. У првом који се директно односи на станиште траве иве строго је забрањена употреба моторних возила, а управљач Шуме Српске има обавезу да прилагођава терен развоју иве и контролише њено брање", каже Драгојловић.

На подручју другог рејона дефинисано је питање постављање објеката, а по претходној сагласности Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, те ресорног министарства.

"Кроз ту одлуку Владе забрањена је било каква експлоатација минералних сировина", рекао је Драгојловић новинарима у Добоју.

Драгојловић каже да је природно станиште Гостиљ једино заштићено подручје у овој локалној заједници, те подсјећа да добојски Регионални музеј од 2010. године спроводи активности на његовој заштити, уз подршку Градске управе Добој и надлежних институција.

Он је навео да је елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске "Брање траве иве на Озрену" 28. новембра 2018. уврштен на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства Унеска.

Драгојловић каже да је само стварање номинационог фајла било компликовано усљед строгих критеријума Унеска, а сав процес око кандидовања је завршен 2016. године.

"Иако се према Закону о културним добрима, елементи који се налазе на Унесковој листи третирају као културна добра од изузетног значаја, до краја није дефинисано ко ту шта ради", каже Драгојловић.

Он истиче да је Музеј, уз подршку Градске управе и надлежних институција, због тога покренуо иницијативу да по хитном поступку Завод за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа изврши стручну експертизу која је преточена у елаборат, а на основу којег је Влада Српске донијела одлуку о Заштићеном станишту "Гостиљ".

Влада Републике Српске је крајем децембра прошле године прогласила Заштићено станиште "Гостиљ".

Овом одлуком проглашено је заштићеним подручје Гостиљ на планини Озрен као станиште траве иве, која је и основна вриједност подручја.

Осим траве иве, флористичким истраживањима утврђено је богатство биљним врстама, од којих су поједине ријетке и значајне.

На подручју, које обухвата површину од 131,97 хектара и налази се на територији града Добој, установљен је двостепени режим заштите, односно други и трећи степен.

На површини под режимом заштите другог степена забрањено је, између осталог, и сакупљање и коришћење строго заштићених биљних и животињских врста, осим у научно-истраживачке сврхе ради унапређења природних вриједности, као и сакупљање траве иве, осим симболичног сакупљања на дан "Брање траве иве на Озрену", уз обавезну употребу маказа.

За управљача подручја одређено је Шумско газдинство "Добој" у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана