Foča: Nova sala za 800 đaka

Radmila Đević
Foča: Nova sala za 800 đaka

Foča - Zahvaljujući donaciji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 91.000 maraka, dotrajala fiskulturna sala koju koristi oko 820 đaka u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Foči je rekonstruisana.

Sala je sagrađena šezdesetih godina prošlog vijeka i već decenijama nije zabilježeno nijedno značajno ulaganje u nju. Krovovi su donedavno prokišnjavali, mokri čvorovi su bili u katastrofalnom stanju, parket krpljen i dotrajao, zidovi popucali, a polovina sprava i opreme nije bila u funkciji. Rukovodstvo škole se u avgustu prošle godine obratilo predsjedniku RS i odobrena im je 91.000 maraka.

- Sala je bila u lošem stanju, jedino ulaganje bilo je 2011. kada je rekonstruisan krov. Rekonstrukcija je počela u maju i sve je završeno. Urađena je nova stolarija, parket u sali, kompletan mokri čvor, postavljena keramika i rasvjeta. Ukratko, sve je potpuno novo - naglasila je direktor škole Jelena Čančar.

Dodala je da je urađena i nova spoljašnja fasada.

- Obnova najviše znači djeci koja će konačno imati uslove za bavljenje sportovima, što im je nedostajalo godinama. Sala nam je i izvor vlastitih prihoda, jer je izdajemo sportskim klubovima i rekreativcima, tako da će značiti i školi i lokalnoj zajednici - naglasila je Čančareva.

Produženi boravak

Zahvaljujući grantu slovačke ambasade škola je adaptirala i prostorije za produženi boravak koji počinje da radi od septembra.

- Potpuno smo rekonstruisali mokri čvor, podove, rasvjetu, a sve prostorije adaptirali za boravak najmlađih. Dobili smo i saglasnost opštine da će pomoći u dijelu nabavke usluga i materijala koji se tiču boravka djece. Imaćemo oko 42 djece, a izbor je obavljen prema dva kriterijuma - da su u pitanju djeca prva tri razreda osnovne škole i da su im oba roditelja zaposlena - istakla je Jelena Čančar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana