Фоча: Нова сала за 800 ђака

Радмила Ђевић
Фоча: Нова сала за 800 ђака

Фоча - Захваљујући донацији предсједника Републике Српске Милорада Додика од 91.000 марака, дотрајала фискултурна сала коју користи око 820 ђака у Основној школи "Свети Сава" у Фочи је реконструисана.

Сала је саграђена шездесетих година прошлог вијека и већ деценијама није забиљежено ниједно значајно улагање у њу. Кровови су донедавно прокишњавали, мокри чворови су били у катастрофалном стању, паркет крпљен и дотрајао, зидови попуцали, а половина справа и опреме није била у функцији. Руководство школе се у августу прошле године обратило предсједнику РС и одобрена им је 91.000 марака.

- Сала је била у лошем стању, једино улагање било је 2011. када је реконструисан кров. Реконструкција је почела у мају и све је завршено. Урађена је нова столарија, паркет у сали, комплетан мокри чвор, постављена керамика и расвјета. Укратко, све је потпуно ново - нагласила је директор школе Јелена Чанчар.

Додала је да је урађена и нова спољашња фасада.

- Обнова највише значи дјеци која ће коначно имати услове за бављење спортовима, што им је недостајало годинама. Сала нам је и извор властитих прихода, јер је издајемо спортским клубовима и рекреативцима, тако да ће значити и школи и локалној заједници - нагласила је Чанчарева.

Продужени боравак

Захваљујући гранту словачке амбасаде школа је адаптирала и просторије за продужени боравак који почиње да ради од септембра.

- Потпуно смо реконструисали мокри чвор, подове, расвјету, а све просторије адаптирали за боравак најмлађих. Добили смо и сагласност општине да ће помоћи у дијелу набавке услуга и материјала који се тичу боравка дјеце. Имаћемо око 42 дјеце, а избор је обављен према два критеријума - да су у питању дјеца прва три разреда основне школе и да су им оба родитеља запослена - истакла је Јелена Чанчар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана