Eparhiji bihaćko-petrovačkoj uručena restaurirana ikona iz Sokolova: Otvorena vrata za nova istraživanja nasljeđa

Srna
Eparhiji bihaćko-petrovačkoj uručena restaurirana ikona iz Sokolova: Otvorena vrata za nova istraživanja nasljeđa

BANjALUKA - Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović uručio je danas u Banjaluci ikonu Bogorodice iz Sokolova episkopu bihaćko-petrovačkom Sergiju, čija je restauracija i konzervacija urađena u laboratoriji Muzeja Republike Srpske.

Episkop Sergije rekao je da ikona, koja potiče iz 18. vijeka, predstavlja novi početak i da će otvoriti vrata da se više istražuje kulturno i duhovno nasljeđe ove eparhije.

On je izrazio zahvalnost na pronalasku ikone, koja predstavlja biser koji je bio duboko zakopan negdje u prašini istorije i stradanja srpskog naroda.

-Posebno na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke, gdje imamo mnoštvo svetih mučenika i čime bi se pohvalili nego njima, jer ikona i fresaka, nažalost, nema mnogo, s obzirom da je to uništavano kroz vijekove - rekao je episkop Sergije novinarima.

Davidović je izjavio da ikona, koju je otkrila grupa entuzijasta, ukazuje da se uz želju i profesionalizam na ovim prostorima može pronaći nešto novo, naučno neobrađeno.

-Samo mala količina nam je ostala blaga iza naših predaka, a sve ostalo je stradalo u požarima, krađama, ratovima, pa čak i samim našim nemarom. Sada ostaci ostataka tog kulturno-istorijskog blaga počinju da se pojavljuju u javnosti - rekao je Davidović.

On smatra da je neophodno podići nivo svijesti o značaju odnosa društva prema kulturnoj baštini Srpske pravoslavne crkve i cijelog srpskog naroda.

Istoričar umjetnosti Ljiljana Ševo rekla je da je riječ o triptihu, odnosno ikoni koja se sastoji iz tri dijela, te da potiče iz 18. vijeka i da je djelo grčkog ikonopisca.

-Na centralnom polju prikazano je krunisanje Bogorodice, a na bočnim krilima su pojedinačni likovi svetitelja Pantelejmona, Nikole, Jovana Preteče, te Georgija - ističe Ševo.

Prema njenim riječima, osim izuzetne estetske vrijednosti, ikona ima i istorijsku vrijednost, jer svjedoči o vremenu kada pravoslavni narod nije živio srećno.

-Činjenica da je neko iz Sokolova tada imao dovoljno sredstava da nabavi takvu ikonu mijenja donekle naše istorijske predstave o tom vremenu, a posebno o Sokolovu. To mjesto je sada jedva naseljeno, dok je u istoriji to bila veoma bogata i prosperitetna zajednica - ocjenjuje Ševo.

Ona ističe značaj što je ikona spasena i konzervirana, te upozorava da, nažalost, u crkvama i privatnim zbirkama ima još mnogo veoma vrijednog materijala, koji nije ni evidentiran, a ni zakonski zaštićen.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana