Епархији бихаћко-петровачкој уручена рестаурирана икона из Соколова: Отворена врата за нова истраживања насљеђа

Срна
Епархији бихаћко-петровачкој уручена рестаурирана икона из Соколова: Отворена врата за нова истраживања насљеђа

БАЊАЛУКА - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић уручио је данас у Бањалуци икону Богородице из Соколова епископу бихаћко-петровачком Сергију, чија је рестаурација и конзервација урађена у лабораторији Музеја Републике Српске.

Епископ Сергије рекао је да икона, која потиче из 18. вијека, представља нови почетак и да ће отворити врата да се више истражује културно и духовно насљеђе ове епархије.

Он је изразио захвалност на проналаску иконе, која представља бисер који је био дубоко закопан негдје у прашини историје и страдања српског народа.

-Посебно на простору Епархије бихаћко-петровачке, гдје имамо мноштво светих мученика и чиме би се похвалили него њима, јер икона и фресака, нажалост, нема много, с обзиром да је то уништавано кроз вијекове - рекао је епископ Сергије новинарима.

Давидовић је изјавио да икона, коју је открила група ентузијаста, указује да се уз жељу и професионализам на овим просторима може пронаћи нешто ново, научно необрађено.

-Само мала количина нам је остала блага иза наших предака, а све остало је страдало у пожарима, крађама, ратовима, па чак и самим нашим немаром. Сада остаци остатака тог културно-историјског блага почињу да се појављују у јавности - рекао је Давидовић.

Он сматра да је неопходно подићи ниво свијести о значају односа друштва према културној баштини Српске православне цркве и цијелог српског народа.

Историчар умјетности Љиљана Шево рекла је да је ријеч о триптиху, односно икони која се састоји из три дијела, те да потиче из 18. вијека и да је дјело грчког иконописца.

-На централном пољу приказано је крунисање Богородице, а на бочним крилима су појединачни ликови светитеља Пантелејмона, Николе, Јована Претече, те Георгија - истиче Шево.

Према њеним ријечима, осим изузетне естетске вриједности, икона има и историјску вриједност, јер свједочи о времену када православни народ није живио срећно.

-Чињеница да је неко из Соколова тада имао довољно средстава да набави такву икону мијења донекле наше историјске представе о том времену, а посебно о Соколову. То мјесто је сада једва насељено, док је у историји то била веома богата и просперитетна заједница - оцјењује Шево.

Она истиче значај што је икона спасена и конзервирана, те упозорава да, нажалост, у црквама и приватним збиркама има још много веома вриједног материјала, који није ни евидентиран, а ни законски заштићен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана